- Marynata:
- 700
ml wina czerwonego wytrawnego,
- 2
cebule,
- łyżka
goździków,
- łyżka
jałowca,
- łyżka
ziela angielskiego,
- łyżka
pieprzu czarnego,
- 5
ząbków czosnku,
- sól,
- Karczek
z dzika
- 6
ziaren jałowca,
- 6
goździków,
- ziele
angielskie,
- pieprz,
- sól,
- łyżeczka
kakao na kotlet,
- łyżeczka
powideł śliwkowych na kotlet,
- 300
ml czerwonego wytrawnego wina,
- 200-300
ml bulionu – jaki akurat mamy, byle nie drobiowy,
- słoiczek
konfitury z wiśni ( najlepiej własnej roboty, wówczas mamy
pewność że są to wiśnie i nie ma wody )
- 2
średnie cebule,
- mąka
do oprószenia,
- tłuszcz
do smażenia - smalec, masło, ewentualnie olej- można wybrać
Marynata:
Zagotować
wino z pokroją w plasterki cebulą, rozgniecionym czosnkiem, oraz
stłuczonymi/ rozgniecionymi wszystkim przyprawami. Gotować 5 minut.
Odstawić do schłodzenia.
Karczek
oczyścić ze zbędnych błon. Włożyć do ostudzonej marynaty –
cały musi być przykryty . Odstawić na 24 godziny w chłodne
miejsce.
Karczek
wyjąć z marynaty, opłukać, osuszyć. Pokroić kotlety, rozbić.
Jałowiec,
ziele, goździki, pieprz zmielić, wymieszać z solą.
Kotlety
oprószyć połową przypraw. Każdy kotlet posypywać łyżeczką
kakao, smarować powidłami śliwkowymi i zawijać, spinać
wykałaczkami. Kotlety oprószyć mąką i smażyć na „złoty
kolor”, przełożyć do garnka. Na patelnię wrzucić pokrojoną w
półplasterki cebulę i dusić do miękkości. Przełożyć do
garnka z mięsem. Wlać wino i bulion. Dusić pod przykryciem do
miękkości. Pod koniec duszenia dodać wiśnie z konfitury i dusić
jeszcze z 5 minut.
Do karczka z dzika Joasi polecam: Rancho Zabaca Zinfandel 2010, Sonoma Country California. Ogólnie dostępne, cena w Makro C&C około 47 zł.
Czerwony
wytrawny zinfandel o pięknej rubinowej barwie. W bukiecie wina dominują aromaty:
wiśni, leśnych jeżyn, śliwki ze szczyptą przypraw korzennych – bardzo
aromatyczne. Na podniebieniu gładkie, harmonijne, dobrze zbudowane o długim
finiszu.
Wino posiada odpowiednie ciało, aby unieść masyw dania. Duża owocowość i cukier resztkowy, który często występuje w winach kalifornijskich doskonale tworzy harmonie z sosem. Bogate danie i kawał wina.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz
Wino posiada odpowiednie ciało, aby unieść masyw dania. Duża owocowość i cukier resztkowy, który często występuje w winach kalifornijskich doskonale tworzy harmonie z sosem. Bogate danie i kawał wina.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S. Często na półkach sklepowych spotykamy wino o nazwie „white zinfandel”.
Proszę pamiętać, że nie jest to szczep – jest to wino o kolorze różowym, które powstało ze szczepu zinfandel.
Maceracja skórek winogron zinfandela w procesie produkcji wina jest stosunkowo krótka, co powoduje, że ze szczepu czerwonego otrzymujemy różowe wino.
No w życiu nie wpadłabym na takie zestawienie produktów!!:) Ale lubię na słodko, więc pewnie smaczne będzie!:)
OdpowiedzUsuńGodne zapamiętania , bo często mam takie mięso i nie wiem jak je przyrządzić :(
OdpowiedzUsuńpozdrawiam