Vol-au-vent z kurkami, czyli francuskie paszteciki z kurkami. Oczywiście paszteciki w cieście francuskim. Można je przygotować z kupnego ciasta (ale takiego z masłem), lub ciasto przygotować w domu.
- 400
g kurek,
- 1 cebula,
- 2
łyżki masła,
- 80
ml białego wina półwytrawnego,
- 150
ml śmietany kremówki,
- sól,
- pieprz,
- ciasto francuskie – ja używam ciasta z masłem.
Kurki
oczyścić. Jeżeli są duże pokroić. Na patelni rozpuścić
masło, wrzucić posiekaną cebulę, lekko poddusić, dodać kurki,
dusić. Następnie wlać wino i dusić aż sos odparuje. Wlać
śmietanę i jeszcze dusić aż sos zgęstnieje.
Z
ciasta upiec dowolne formy – może być jedna duża tarta, mogą
być mini tarty lub jakiekolwiek inne kształty… Do upieczonych
foremek z ciasta francuskiego włożyć kurki i zapiekać 5 minut.
Czy ja muszę takie rzeczy na czarną noc czytać???:( Ani kupić ani zrobić o tej porze?:( Ale napewno pyszne są:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym. Skąd bierzesz ciasto na maśle (tylko nie mów że robisz -_-)?
OdpowiedzUsuńNie, nie robię! Chociaż zdarzyło mi się kilka razy zagnieść własnoręcznie i muszę przyznać, iż było lepsze od kupnego. Kupuję ciasto francuskie od Bliklego, według informacji na opakowaniu jest z samym masłem. Pozostałe niestety robione są z użyciem tłuszczu roślinnego i to niestety według mnie ma przełożenie na jego jakość po upieczeniu (próbowałam). Cena tego na maśle jest wyższa, ale według mnie warto.
UsuńOch, to super że jest w jakimś realnym miejscu. Tego na "tłuszczu roślinnym" nie znoszę, więc jem je strasznie rzadko.
UsuńDzięki :)
Kureczki jadłam już w tym tygodniu dwa razy tak je lubię. Kiedyś może spróbuję i tego przepisu.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/