- 6 kotletów z piersi indyka,
- figi z konfitury,
- 6 goździków zmielonych,
- pół łyżeczki do kawy cynamonu,
- pół łyżeczki do kawy chili kruszonego,
- pieprz,
- sól morska,
- mąka pszenna,
- 100 ml porto,
- 2 średnie cebule,
- 200 ml bulionu – najlepiej drobiowego,
- cukier,
- masło klarowane.
Przyprawy
wymieszać. Kotlety rozbić, natrzeć połową przypraw. Na środku każdego ułożyć
figi z syropu ( figi bywają różnej wielkości, więc trudno mi określić ile fig
kłaść na jednym płacie mięsa, ja kładłam jedna figę przekrojoną na pół), złożyć
w pakiecik i spiąć wykałaczkami.
Mięso
oprószyć mąką, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Następnie
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Cebule
drobno posiekać, poddusić na maśle. Wlać porto, zapalić. Dodać resztę przypraw,
wlać bulion. Dusić jeszcze parę minut.
Sos
podawać oddzielnie.
Ja
podałam z kuskusem oraz z tagliatelle z marchewki i cukinii.
wyglądają obłędnie! aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuń