środa, 6 czerwca 2012

Pakieciki z indyka z figami

  • 6 kotletów z piersi indyka,
  • figi z konfitury,
  • 6 goździków zmielonych,
  • pół łyżeczki do kawy cynamonu,
  • pół łyżeczki do kawy chili kruszonego,
  • pieprz,
  • sól morska,
  • mąka pszenna,
  • 100 ml porto,
  • 2 średnie cebule,
  • 200 ml bulionu – najlepiej drobiowego,
  • cukier,
  • masło klarowane.
Przyprawy wymieszać. Kotlety rozbić, natrzeć połową przypraw. Na środku każdego ułożyć figi z syropu ( figi bywają różnej wielkości, więc trudno mi określić ile fig kłaść na jednym płacie mięsa, ja kładłam jedna figę przekrojoną na pół), złożyć w pakiecik i spiąć wykałaczkami.
Mięso oprószyć mąką, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Cebule drobno posiekać, poddusić na maśle. Wlać porto, zapalić. Dodać resztę przypraw, wlać bulion. Dusić jeszcze parę minut.
Sos podawać oddzielnie.
Ja podałam z kuskusem oraz z tagliatelle z marchewki i cukinii.



1 komentarz: