30
maja w Centrum Prasowym Foksal odbyło
się Seminarium: „Świat niemieckich win” zorganizowane przez
Polsko-Niemiecką Izbę Przemysłowo-Handlową. Seminarium i degustację prowadził Wojciech
Bońkowski, który wprowadził nas w tajniki gatunkowych win niemieckich, które
zachwycają aromatem i głębią już od 2 tysięcy lat. Zaprezentowano kilkanaście
gatunków win : riesling, grauburgunder, weissburgunder, spätburgunder (pinot
noir) i schwarzriesling (pinot meunier). Prezentowane były w większości wina,
których niestety w Polsce nie można jeszcze nabyć ale mam nadzieję, że już
niedługo i my będziemy mogli rozkoszować się tymi wspaniałymi winami.
Skoro
wina niemiecki to wina białe. Jeszcze parę lat temu, wcale nie tak dawno gdyby
ktoś powiedział mi, że będę zachwycała się rieslingiem to bym się uśmiała. A
teraz z wielką przyjemnością je pijam.
Jednym
z prezentowanych win był Quarzit Riesling trocken 2011 z winnicy Kruger-Rumpf.
Wspaniały trunek z winnicy położonej na stromych zboczach, gdzie winogrona
przesiąknięte są minerałami ze skał na których rosną. Wspaniałe mineralne wino
o zrównoważonej kwasowości, z lekką nutą owocową.
Ciekawy
dla mnie był również blend Riesling Gewürztraminer 2010 Binz Bratt łączący
rześkość Rieslinga i aromatyczność Gewürztraminera – rześkie, harmonijne.
Rieslingi
można podawać do większości dan jak również pić jako aperitif czy na
zakończenie posiłku.
Kupując
Rieslingi trzeba zwracać uwagę na etykietę, na której napisane jest wszystko o
winie. Z etykiety dowiemy się z jakiego stopnia dojrzałości winogron zostało
wyprodukowane wino, a to bardzo dużo o nim mówi.
I
tak mamy wina:
trocken – wytrawne
Le Sauvage Sauvignon Blanc QW trocken 2011
Nuty zielone, pokrzywa, szpinak. Cytryna -limonka, świeże zioła.
trocken – wytrawne
Le Sauvage Sauvignon Blanc QW trocken 2011
Nuty zielone, pokrzywa, szpinak. Cytryna -limonka, świeże zioła.
halbtrocken – wina półwytrawne
Następnie:
·
Kabinett
–naturalnie lekkie wino produkowane z w pełni dojrzałych winogron.
Retztaler Langenberg Silvaner Kabinett 2011 - nuty białego pieprzu, pikantne, owoce jabłka. Dobra struktur, lekka kwasowość - bardzo przyjemna. Idealne do szparagów.
· Spätlese – późny zbiór, zbierane grona są w pełni dojrzałe.
· Spätlese – późny zbiór, zbierane grona są w pełni dojrzałe.
Riesling vom Tertiar - korzenne nuty, mineralne z niska kwasowością.
· Auslese – owoce z wyselekcjonowanych kiści przejrzałych winogron.
· Auslese – owoce z wyselekcjonowanych kiści przejrzałych winogron.
Mulheimer Sonnenlay Riesling Auslese 2008 - słodkie mineralne.
· Beerenauslese BA - z pojedynczo zbieranych, przejrzałych gron często dotkniętych Bottrytis cinera, szlachetną pleśnią powodującą koncentrację cukru w owocu.
W ciągu jednego dnia, jedna osoba zbiera 10 kilo winogron co daje 5 butelek wina. "Normalne" zbiory to 60-80 kg w ciągu dnia.
Zbiory trwają długie tygodnie, czasem trwają do stycznia. Owoce wybierane są po jednym gronku.
· Beerenauslese BA - z pojedynczo zbieranych, przejrzałych gron często dotkniętych Bottrytis cinera, szlachetną pleśnią powodującą koncentrację cukru w owocu.
W ciągu jednego dnia, jedna osoba zbiera 10 kilo winogron co daje 5 butelek wina. "Normalne" zbiory to 60-80 kg w ciągu dnia.
Zbiory trwają długie tygodnie, czasem trwają do stycznia. Owoce wybierane są po jednym gronku.
·
Eiswein
– z pełni dojrzałych gron pozostawionych na krzewach do pierwszych mocnych
mrozów - minimum -8 stopni. Owoce zbierane i wyciskane są zmrożone dzięki czemu
pozbawiane są całej wody, pozostaje skoncentrowany cukier.
·
Trockenbeerenauslese
TBA – pojedynczo zbierane wyschnięte na rodzynkę grona.
Te
trzy ostatnie wina to wina słodkie i niestety droższe ponieważ do ich powstania
wymagane są odpowiednie warunki pogodowe.
Na
zakończenie degustacji zaprezentowano Piesporter Treppchen Kerner Beerenauslese
2011 Mosel. Było to wspaniałe zakończenie spotkania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz