Chłodnik z melona z arbuzem, chłodnik dla dorosłych. A może bardziej koktajl...
Na kolację, na ochłodę w upalny wieczór.
Jeżeli pominiemy porto może być dla dzieci.
Melona przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, obieramy ze skórki.
Z melona wycinamy kuleczki.
Resztę miksujemy z arbuzem, sokiem z limonki.
Dolewamy porto (w wersji dla dzieci pomijamy ten krok) i dosładzamy do smaku miodem lub syropem cukrowym.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Do naczyń wlewamy chłodnik, wkładamy kulki i ozdabiamy listkami bazylii.
800 gram miąższu arbuza pokrojonego i pozbawionego pestek,
1 melon – ja użyłam melona Galia,
1 limonka,
kilka listków bazylii,
100 ml porto,
miód lipowy lub syrop cukrowy.
Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda i pewnie świetnie smakuje. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/