sobota, 14 lipca 2012

Chłodnik melonowo arbuzowy



Chłodnik z melona z arbuzem, chłodnik dla dorosłych. A może bardziej koktajl... 

Na kolację, na ochłodę w upalny wieczór.

Jeżeli pominiemy porto może być dla dzieci.


Melona przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, obieramy ze skórki.

Z melona wycinamy kuleczki.

Resztę miksujemy z arbuzem, sokiem z limonki.

Dolewamy porto (w wersji dla dzieci pomijamy ten krok) i dosładzamy do smaku miodem lub syropem cukrowym.

Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Do naczyń wlewamy chłodnik, wkładamy kulki i ozdabiamy listkami bazylii.






  • 800 gram miąższu arbuza pokrojonego i pozbawionego pestek,

  • 1 melon – ja użyłam melona Galia,

  • 1 limonka,

  • kilka listków bazylii,

  • 100 ml porto,

  • miód lipowy lub syrop cukrowy.

2 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda i pewnie świetnie smakuje. Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń