Ciasto z jagodami - przepis stary, odkurzony i troszkę wzbogacony.
- 200 g miękkiego masła,
- 200 g sera jak na sernik,
- 400 g mąki,
- 250 g cukru pudru, w tym cukier waniliowy,
- 3 jajka,
- ½ szklanki śmietany 18%,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 500 g jagód.
Masło
utrzeć na pulchną masę, dodać i ser i dalej ubijać. Dodawać po kolei żółtka i
cukier. Następnie dodać proszek do pieczenia, mieszając dalej dodawać mąkę a na
koniec śmietanę. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli (do ubijania białek zawsze dodaję szczyptę soli). Połączyć delikatnie ciasto z
białkami, a następnie z jagodami. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy
i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.
te ciasteczka są świetne!
OdpowiedzUsuńJakie śliczne powycinane okrągłe kawałki! Pyszne ciasto, pyszny przepis! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńcudowne są, uwielbiam ten jagodowy kolor :)
OdpowiedzUsuń