poniedziałek, 23 lipca 2012

Deser owocowy – z czarną porzeczką, malinami i imbirem


Deser owocowy na zimno, może trochę czasochłonny, ale od czasu do czasu można się pobawić :)

  • I krem:
  • 300 g czarnej porzeczki,
  • 2-3 łyżki brandy z wanilią,
  • cukier,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 3 łyżeczki żelatyny,

  • II krem:
  • pojemniczek malin,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • cukier,
  • 3 łyżeczki żelatyny,

  • III krem:
  • trawa cytrynowa,
  • sparzona skórka z limonki,
  • sparzona skórka z ½ cytryny,
  • kawałek imbiru – ok 5-6 cm,
  • sok z 1 limonki,
  • sok z 1 cytryny,
  • trzy pełne łyżki miodu,
  • cukier,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 3 łyżeczki żelatyny.
I krem: czarną porzeczkę zalać wrzącą wodą tak, aby nie zupełnie przykryła owoce, zagotować. Przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 200 ml przecieru – w razie potrzeby albo odparować przecier albo dolać wody i zagotować. Dosłodzić według uznania, dolać brandy z wanilią.
Do gorącego przecieru dodać żelatynę, dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić. Do przecieru dodać trochę ubitej śmietany (2-3 łyżki) a następnie powoli, cały czas mieszając dodawać do reszty śmietany.



II krem: maliny zalać wrzącą wodą tak, aby nie zupełnie przykryła owoce, zagotować. Przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 200 ml przecieru – w razie potrzeby albo odparować przecier albo dolać wody i zagotować. Dosłodzić według uznania.
Do gorącego przecieru dodać żelatynę, dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić. Do przecieru dodać trochę ubitej śmietany (2-3 łyżki) a następnie powoli, cały czas mieszając dodawać do reszty śmietany.

III krem: trawę cytrynową rozgnieść, włożyć do garnka, dodać pokrojony w plasterki imbir, dolać zimną wodę. Gotować parę minut. Przecedzić. Do płynu wlać sok z limonki i cytryny oraz miód, wymieszać, ewentualnie dosłodzić cukrem. Powinniśmy otrzymać 200 ml płynu. Do gorącego płynu dodać żelatynę, dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić. Do płynu dodać trochę ubitej śmietany (2-3 łyżki) a następnie powoli, cały czas mieszając dodawać do reszty śmietany.
Ja zrobiłam na spodzie z ciasta kruchego ale można to pominąć.
Najlepiej deser robić w tortownicy wyłożonej folią.
Wylewać warstwy według uznania, pamiętając aby przed wlaniem kolejnej na około 20 minut wstawiać tortownicę do lodówki. Inaczej masy za bardzo się wymieszają.
Ja troszkę się pobawiłam używając specjalnej formy do pieczenia kolorowych ciast.





14 komentarzy:

  1. fantastyczny pomysł, trochę się glowiłam "jak to jest zrobione" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam foremkę do pieczenia kolorowych ciast Wiltona, wykorzystałam podziałkę

      Usuń
  2. i bardzo ładnie Ci to wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i może nie takie aż bardzo tuczące.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dużo owoców, troszkę śmietany, cukru niewiele....nie tuczące ;)

      Usuń
  4. Genialnie to wygląda, strasznie nietuzinkowo :) Myślę, że jest to idealny deser na rodzinne spotkanie, zachwyci wszystkich gości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję :) moich gości chyba zachwyciło, przynajmniej tak mówili :)

      Usuń
  5. Jest poprstu świetny ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo efektownie i pewnie nie za słodkie jest?

    OdpowiedzUsuń