- 300 g czarnej porzeczki,
- 150 g czerwonej porzeczki,
- żelatyna,
- brandy,
- cukier waniliowy,
- cukier,
- cukier puder,
- 200 g serka mascarpone,
- 300 ml śmietany kremówki,
- 2 cm kawałek świeżego imbiru,
- kawałek skórki z limonki.
Czarną porzeczkę zalać niewielką ilością gorącej wody i zagotować, Następnie przetrzeć, doprawić brandy, cukrem waniliowym i cukrem. Powinniśmy otrzymać 500 ml płynu – w razie potrzeby odparować lub dolać trochę wody i zagotować. Do gorącego przecieru dodać 3 łyżeczki żelatyny i dokładnie mieszać do rozpuszczenia żelatyny.
Porzeczkę
wylać do prostokątnych foremek wyłożonych folią spożywczą. Ja użyłam foremki
o wymiarach 14x21 cm. Wstawić do lodówki.
Czerwoną
porzeczkę zalać niewielką ilością gorącej wody i zagotować, Następnie
przetrzeć, dodać cukier do smaku, można dodać szczyptę zmielonych goździków. Powinniśmy
otrzymać 250 ml płynu – w razie potrzeby odparować lub dolać wodę i zagotować. Do
gorącego przecieru dodać 1,5 łyżeczki żelatyny i dokładnie mieszać do
rozpuszczenia żelatyny.
Porzeczkę
wylać do prostokątnych foremek wyłożonych folią spożywczą. Wstawić do lodówki.
Gdy
galaretki porzeczkowe dobrze zastygną możemy przygotować galaretkę z serka
mascarpone. 100 ml śmietany wlać do małego garnuszka, dodać pokrojony imbir,
sparzoną skórkę z limonki i zagotować, odstawić.
200
ml śmietany ubić, ubijając dodać cukier puder, około 2 łyżek oraz serek
mascarpone.
Śmietanę
z przyprawami przecedzić, podgrzać. Rozpuścić w niej 3 łyżeczki żelatyny, gdyby
powstały grudki należy śmietanę przetrzeć przez sitko. Do śmietany dodać łyżkę
masy serowej, zamieszać i dopiero połączyć z resztą masy. Wstawić na
chwilę do lodówki.
Następnie odwinąć z folii i pokroić w plastry.
fajnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńgenialnie to wygląda
OdpowiedzUsuńgenialnie to wygląda.Świetny pomysł
OdpowiedzUsuńdzięki wielkie za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń