poniedziałek, 30 lipca 2012

Deser z porzeczek i serka mascarpone


  • 300 g czarnej porzeczki,
  • 150 g czerwonej porzeczki,
  • żelatyna,
  • brandy,
  • cukier waniliowy,
  • cukier,
  • cukier puder,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru,
  • kawałek skórki z limonki.

Czarną porzeczkę zalać niewielką ilością gorącej wody i zagotować, Następnie przetrzeć, doprawić brandy, cukrem waniliowym i cukrem. Powinniśmy otrzymać 500 ml płynu – w razie potrzeby odparować lub dolać trochę wody i zagotować. Do gorącego przecieru dodać 3 łyżeczki żelatyny i dokładnie mieszać do rozpuszczenia żelatyny.
Porzeczkę wylać do prostokątnych foremek wyłożonych folią spożywczą. Ja użyłam foremki o wymiarach 14x21 cm. Wstawić do lodówki.
Czerwoną porzeczkę zalać niewielką ilością gorącej wody i zagotować, Następnie przetrzeć, dodać cukier do smaku, można dodać szczyptę zmielonych goździków. Powinniśmy otrzymać 250 ml płynu – w razie potrzeby odparować lub dolać wodę i zagotować. Do gorącego przecieru dodać 1,5 łyżeczki żelatyny i dokładnie mieszać do rozpuszczenia żelatyny.
Porzeczkę wylać do prostokątnych foremek wyłożonych folią spożywczą. Wstawić do lodówki.
Gdy galaretki porzeczkowe dobrze zastygną możemy przygotować galaretkę z serka mascarpone. 100 ml śmietany wlać do małego garnuszka, dodać pokrojony imbir, sparzoną skórkę z limonki i zagotować, odstawić.
200 ml śmietany ubić, ubijając dodać cukier puder, około 2 łyżek oraz serek mascarpone.
Śmietanę z przyprawami przecedzić, podgrzać. Rozpuścić w niej 3 łyżeczki żelatyny, gdyby powstały grudki należy śmietanę przetrzeć przez sitko. Do śmietany dodać łyżkę masy serowej, zamieszać i dopiero połączyć z resztą masy. Wstawić na chwilę do lodówki.

Bardzo pomocna będzie teraz mata do zwijania sushi. Matę obwinąć folią spożywczą. Wyłożyć na nią galaretkę z czarnej porzeczki, dłuższym brzegiem do siebie. Galaretkę do 2/3 posmarować masą serową. Ułożyć na niej paski galaretki z czerwonej porzeczki. Zwinąć. Zawinąć w folię spożywczą, zrolować. Włożyć do lodówki, najlepiej na kilka godzin. 
Następnie odwinąć z folii i pokroić w plastry.



4 komentarze: