W
Warszawie 12 lipca 2012 roku, odbył się Festiwal Win Alzackich – jest to najważniejsze
wydarzenie winiarskie dla Frankomaniaków.
Festiwal
składał się z dwóch części. Pierwsza część to seminarium, na którym zaproszeni
dostawcy przenieśli nas do kraju gdzie żyje się w 91% białym i w 9%
czerwonym winem.
Druga
część to indywidualne rozmowy i degustacje wina od dwudziestu sześciu
producentów z jednego regionu Francji - Alzacji.
Alzacja
to najbardziej wysunięty na północny wchód rejon Francji, położony na lewym
brzegu Renu wzdłuż granicy z Niemcami.
Od
zachodniej strony Wogezy, które chronią winnice Alzacji przed zmienną i
deszczową pogodą znad Atlantyku. Zimy są tu zimne a lato długie, suche i słoneczne,
dzięki czemu winogrona rozwijają swój aromat.
W
Alzacji uprawiane są głównie winogrona białe, z których wytwarza się wina jedno-szczepowe a informacja o szczepie, z którego zostało wytworzone
umieszczana jest na etykiecie. Główne szczepy Alzacji to:
-
Riesling – wspaniale komponuje się z rybami, skorupiakami, białymi mięsami,
drobiem i serami kozimi,
-
Gewurztraminer – jako aperitif, do dań kuchni chińskiej, tajskiej, indyjskiej, mocnych
serów i niektórych deserów
-
Pinot Gris – do foie gras, dziczyzny, białego mięsa, risotto, serów,
-
Muscat d`Alsace – jako aperitif, do przekąsek i szparagów,
-
Pinot Blanc – do ryb, białych mięs, drobiu, warzyw, omletu, quiche, łagodnych
serów,
-
Sylvaner – do owoców morza, sałatek, surówek, zapiekanek wędlin,
- Pinot Noir –czerwone- do grilla i szaszłyków.
Gewurztraminer
i riesling mogą być we Francji uprawiane tylko w
Alzacji.
W Alzacji produkuje się także Crémant – wino musujące produkowane
metodą szampańską, gdzie jego wtórna fermentacja odbywa się w butelkach.
Podczas
festiwalu nie zapomniano również o poczęstunku
Co za uczta dla oka i dla ciała! Jestem ogromnym Frankomaniakiem, miesiąc temu wróciłam z południowej Francji, gdzie studiowałam przez pewien czas, ale win z północy, m.in. z Alzacji też próbowałam i uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńNiektóre naprawdę świetne:)
OdpowiedzUsuń