środa, 11 lipca 2012

Karkówka z czarną porzeczką


  • 1 kg czarnej porzeczki,
  • 6 goździków,
  • 2 płatki gwiazdki anyżu,
  • cukier,
  • 1 karczek wieprzowy,
  • sól,
  • pieprz młotkowany,
  • rozgnieciona kolendra,
  • świeży tymianek,
  • 0,5 litra czerwonego wytrawnego wina.

Karkówkę natrzeć solą, pieprzem i kolendrą, obłożyć gałązkami tymianku. Odstawić, na co najmniej dwie godziny.
Porzeczki zagotować ze zmielonymi goździkami i anyżem, zmiksować, przetrzeć przez sito, doprawić solą i cukrem. Porzeczki powinny zostać wytrawne.
Włożyć termometr w mięso pod kątem. Karkówkę wstawić do pieca nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 130 stopni. Posmarować karkówkę porzeczkami, wlać 300 ml wina i piec aż mięso osiągnie temperaturę 78 stopni.
Wyjąć, przykryć folią, sos wlać do pozostałych porzeczek, dolać resztę wina i gotować aż sos będzie gęsty.





3 komentarze:

  1. Taka jak lubie. :) Robie podobnie, ale inne ciecie wieprzowe. :) Bardzo apetycznie sie prezentuje na Twoim zdjeciu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo interesujący przepis! Zapisany do zrobienia;)

    OdpowiedzUsuń