- 1 kg czarnej porzeczki,
- 6 goździków,
- 2 płatki gwiazdki anyżu,
- cukier,
- 1 karczek wieprzowy,
- sól,
- pieprz młotkowany,
- rozgnieciona kolendra,
- świeży tymianek,
- 0,5 litra czerwonego wytrawnego wina.
Karkówkę
natrzeć solą, pieprzem i kolendrą, obłożyć gałązkami
tymianku. Odstawić, na co najmniej dwie godziny.
Porzeczki
zagotować ze zmielonymi goździkami i anyżem, zmiksować, przetrzeć
przez sito, doprawić solą i cukrem. Porzeczki powinny zostać
wytrawne.
Włożyć
termometr w mięso pod kątem. Karkówkę wstawić do pieca
nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do
130 stopni. Posmarować karkówkę porzeczkami, wlać 300 ml wina i
piec aż mięso osiągnie temperaturę 78 stopni.
Wyjąć,
przykryć folią, sos wlać do pozostałych porzeczek, dolać resztę
wina i gotować aż sos będzie gęsty.
Taka jak lubie. :) Robie podobnie, ale inne ciecie wieprzowe. :) Bardzo apetycznie sie prezentuje na Twoim zdjeciu.
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący przepis! Zapisany do zrobienia;)
OdpowiedzUsuńFajny kawałeczek mięska:)
OdpowiedzUsuń