Skwar
za oknem a pić się chce. Ile można wypić wody? Soki? Te sklepowe to więcej cukru
i innych dodatków… Najlepszym rozwiązaniem są napoje robione w domu: kompoty
lub napoje miętowe, imbirowe z cytryną ...
Kompoty
gotuje się bardzo szybko. Warto jednak do kompotu oprócz owoców dodać troszkę
przypraw: kardamon, goździki, mięta, skórka cytrynowa, liście limonki, imbir….
Kompotu nie gotuje się długo a owoce można potem zjeść.
Ostatnio
zrobiłam kompot wiśniowy.
- 3 kg wiśni,
- 2 torebki nasienne kardamonu,
- 5 goździków,
- sparzona skórka z 1 cytryny,
- dwie gałązki mięty,
- 2 łyżki miodu,
- cukier trzcinowy.
Do
garnka wrzucić wiśnie, dodać kardamon rozgnieciony i goździki. Zalać wrzącą wodą. Zagotować. Gotujemy. Dodać skórkę z cytryny i miętę. Przykryć.
Odstawić do ostygnięcia.
Odstawić do ostygnięcia.
Gdy kompot przestygnie dodajemy miód i ewentualnie słodzimy. Pamiętajmy,
że gdy będzie zimny, będzie wydawał się słodszy, więc lepiej go nie dosłodzić
niż przesłodzić. Zawsze można dosłodzić go, gdy będzie zimny.
Wiśni 3 kilogramy :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPycha na te straszne upały.
OdpowiedzUsuńSkładników dużo a wiśnie gdzie?:(
OdpowiedzUsuńno tak.... faktycznie... a parę osób przeczytało... już podaję - 3 kg wiśni
Usuń