czwartek, 5 lipca 2012

Kompot



Skwar za oknem a pić się chce. Ile można wypić wody? Soki? Te sklepowe to więcej cukru i innych dodatków… Najlepszym rozwiązaniem są napoje robione w domu: kompoty lub napoje miętowe, imbirowe z cytryną ... 
Kompoty gotuje się bardzo szybko. Warto jednak do kompotu oprócz owoców dodać troszkę przypraw: kardamon, goździki, mięta, skórka cytrynowa, liście limonki, imbir…. Kompotu nie gotuje się długo a owoce można potem zjeść.
Ostatnio zrobiłam kompot wiśniowy.

  • 3 kg wiśni,
  • 2 torebki nasienne kardamonu,
  • 5 goździków,
  • sparzona skórka z 1 cytryny,
  • dwie gałązki mięty,
  • 2 łyżki miodu,
  • cukier trzcinowy.

Do garnka wrzucić wiśnie, dodać kardamon rozgnieciony i goździki. Zalać wrzącą wodą. Zagotować. Gotujemy. Dodać skórkę z cytryny i miętę. Przykryć.
Odstawić do ostygnięcia.
Gdy kompot przestygnie dodajemy miód i ewentualnie słodzimy. Pamiętajmy, że gdy będzie zimny, będzie wydawał się słodszy, więc lepiej go nie dosłodzić niż przesłodzić. Zawsze można dosłodzić go, gdy będzie zimny.

Wiśni 3 kilogramy :)

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Składników dużo a wiśnie gdzie?:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak.... faktycznie... a parę osób przeczytało... już podaję - 3 kg wiśni

      Usuń