- 12 kwiatów cukinii, lepiej męskie gdyż cukinia nie będzie nam potrzebna,
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- ¾ szklanki mąki kukurydzianej,
- łyżeczka zmielonego chilli,
- pół płaskiej łyżeczki soli,
- woda mineralna gazowana,
- olej do głębokiego smażenia,
- 0,5 litra lodów śmietankowych.
Obie mąki wsypać do miski dodać sól i chilli wymieszać, mieszając wlewać wodę. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji gęstej śmietany.
W
garnku rozgrzać olej.
Z
kwiatów wyjąć pręciki (kwiaty z lodami są bardzo delikatne i to chyba jedyny przypadek,
gdy mi przeszkadzają), do kwiatów wkładać lody, płatki na końcach zakręcać,
zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać ( nie wrzucać) do oleju.
Chwilę smażyć, wyjmować na ręcznik papierowy.
Od
razu podawać.
Asiu:) wow - a jakie lody bez mleka i śmietany polecisz?
OdpowiedzUsuńsorbet cytrynowy chyba najbardziej, chociaż nie wiem jak one wytrzymują obróbkę cieplną... trzeba by spróbować....
OdpowiedzUsuń