wtorek, 3 lipca 2012

Napój imbirowo cytrynowy


  • 2 trawy cytrynowe,
  • kawałek imbiru – około 5 cm,
  • kilka listków limonki,
  • 2 cytryny,
  • kilka gałązek mięty,
  • 2 łyżki miodu,
  • cukier trzcinowy.
Roztłuczoną trawę cytrynową, obrany i pokrojony w plastry imbir, kilka listków limonki (6-8) włożyć do garnka, wlać 3-4 litry wody i zagotować. 1 cytrynę cienko obrać, skórkę sparzyć i wrzucić do płynu. Razem gotować około 3-5 minut. Zestawić z ognia, dodać porwane gałązki mięty , przykryć garnek. Odstawić do ochłodzenia. Gdy napój jest jeszcze ciepły ale już nie gorący dodać miód, sok z dwóch cytryn, dosłodzić cukrem do smaku.
Po ostudzeniu podawać, można wrzucić kostki lodu.
Napój nie jest słodki, jest lekko cierpki, orzeźwiający.

4 komentarze: