środa, 18 lipca 2012

Puree z brokułów


  • 1 średni brokuł
  • 0,5 kg ziemniaków
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • chilli suszone,
  • imbir mielony,
  • 50 ml śmietany,
  • 2 -3 łyżki masła.
Brokuły ugotować we wrzącej wodzie z solą i cukrem. Gotować 5-6 minut. Wyjąć z wody, ostudzić.
Ziemniaki ugotować w wodzie z solą, nie trzeba ich obierać, tylko dokładnie umyć.
Odcedzić, ostudzić.
Brokuły przetrzeć przez sito. Ziemniaki przetrzeć przez sito. Do przetartych brokułów dodawać do smaku ziemniaki. Następnie posolić, dodać mielony pieprz, trochę suszonego sproszkowanego chilli i mielonego imbiru . Na patelni rozpuścić masło, włożyć masę warzywną, dodać śmietanę, mieszać. Doprawić cukrem.
Ja podałam z kotletami mielonymi  i do których dodałam kolendrę i gorczycę.

3 komentarze: