piątek, 13 lipca 2012

Riesling



Niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w degustacji  rieslingów z Niemiec w Winiarni Winestory przy pl. Inwalidów 4/6/8
Riesling to biała odmiana winorośli. Uprawiana jest przede wszystkim w chłodniejszym klimacie. Kolebką rieslinga jest Nadrenia, pierwsze wzmianki o rieslingu pochodzą z 1430 roku, chociaż podobno już Pliniusz Stary o nim wspominał.
Riesling to jedne z głównych  białych szczepów obok Chardonnay i Sauvignon blanc.
Głównymi rejonami uprawy rieslinga w Niemczech są: Mozela, Palatynat, Wirtembergia, Rheingau, Hesja Nadreńska.

Podczas degustacji zaprezentowano  nam  kilka win, o których opowiadał Piotr Chełchowski
1.    GROEBE RIESLING TROCKEN - ostry jak brzytwa riesling pochodzący z Hesji Nadreńskiej. Wyraźne aromaty cytrusowe oraz jabłkowe. Rześki, idealny w upalne dni.


2.    BINZ BRATT WEISSER RIESLING  - w 2011 roku zdobył Złoty Medal GRAND PRIX magazynu wino
           Weisser Riesling jest winem pochodzącym znad Mozeli. Charakteryzuje się   
           słomkowo żółtą barwą. Wyczujemy w nim  aromaty cytrusów i lekkich owoców
           egzotycznych. Eleganckie, z dobrym balansem między kwasowością a  
           cukrem resztkowym. Po prostu przepyszny niemiecki Riesling ! Możemy pić
           go samego jak również łączyć z rybami, owocami morza i zimnymi  
           przekąskami.


3.    DREISSIGACKER BECHTHEIMER Kolejny Riesling z Hesji Nadreńskiej. Wytwarzany przez młodziuteńkiego winiarza, który skupia się na jakości gleby będąc ( słusznie ) przekonanym, że ma to kluczowy wpływ na smak wina. Ten riesling z siedliska Bechtheimer obok typowych dla szczepu aromatów zaskakuje lekko słonawymi akcentami.


4.    URBAN QBA TROCKEN Doskonały Riesling mozelski od producenta, którego wina regularnie trafiają do TOP 100 według magazynu WINE SPECTATOR. Urban QbA Trocken pachnie jabłkami, cukierkami, brzoskwinią marakują. Dają się też wyczuć ciekawe aromaty krzemienne. 


5.    SCHLOSS VOLLRADS SPATLESE Schloss Vollrads to winnica z ponad 800-letnią historią. Jest legendą i punktem odniesienia dla całego region Rheingau. Spatlese jest winem pochodzącym z winogron z późnego zbioru. Sprawia to, że w winogronach, a w konsekwencji w winie znajdujemy więcej cukru. Winem możemy cieszyć się już teraz, ale naprawdę ciekawe będzie gdy pozwolimy mu dojrzeć w piwnicy. To wino możemy spokojnie leżakować nawet przez kilkadziesiąt lat, będzie tylko zyskiwać. 

Na zakończenie spotkania mieliśmy przyjemność degustować Chateau Colombier Monpelou 1982. Z jednego z najlepszych roczników Château Colombier Monpelou. Dojrzałe i jedwabiste na podniebieniu, z aromatem dojrzałych owoców.


2 komentarze:

  1. Za rieslingami specjalnie nie przepadam, ale tymi z Doliny Mozeli nie pogardziłabym (szczególnie cenię sobie wina z tego regionu)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię te mineralne rieslingi :)

    OdpowiedzUsuń