Ale
jak wiadomo każda sałatka jest inna i każdy ją robi po swojemu. Ja mozzarellę
przynajmniej dzień wcześniej wkładam do sosu.
- pomidory
- mozzarella
- ½ chlli,
- 1 łyżeczka cukru,
- sok z ½ cytryny,
- sól,
- pieprz,
- można dodać mały ząbek czosnku.
Kulki
mozzarelli (2-3) pokroić w plastry, włożyć do sosu, wstawić do lodówki.
Pomidory
umyć, pokroić w ładne plastry, ułożyć na talerzu, na każdym plasterku pomidora
kłaść plaster mozzarelli, przybrać listkami bazylii i kaparami z szypułkami.
Polać oliwą i kremem balsamicznym.
Do sałatki caprese Joasi polecam Señorío Real Rosado 2011, DO Ribera del Duero,
Hiszpania.
Dostępne w Makro C&C, cena około 20 zł.
Różowe
wytrawne wino o pięknej soczystej rubinowej barwie. Na nosie dominują
aromaty
piwonii, płatków róży. Na podniebieniu soczyste, eleganckie, pełne. Czuć
obecność
tempranillo w winie, z którego zostało zrobione. Dzięki takiej strukturze
doskonale
będzie uzupełniać sałatkę i nie zatraci swego charakteru.
Smacznego!!!
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S.
Wino zdobyło prestiżowy tytuł Wina Roku 2012, przyznawany przez światowej
sławy
Instytut Jakości Monde Selection. Instytut Jakości Monde Selection to
najstarsza na świecie instytucja badająca jakość produktów spożywczych.
Instytut założony w 1961 r. w Belgii przyznaje wyróżnienia w takich dziedzinach
jak wino czy wyroby
spirytusowe.
To jest to!!:))
OdpowiedzUsuń