- 300 g mąki,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 3 surowe żółtka,
- skórka otarta z jednej cytryny.
- 6 żółtek,
- 5-6 łyżek cukru pudru,
- 2 czubate łyżki mąki pszennej,
- 30 ml brandy,
- łyżka esencji waniliowej,
- 400 g czarnej porzeczki
Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki.
Formę
wyłożyć papierem do pieczenia(ja tarty piekę w tortownicy). Ciasto
rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać
ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto
jeszcze 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Porzeczki
umyć, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością gorącej wody, zagotować.
Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sito. 2 Szklanki przecieru zagotować, dodając
brandy i esencję waniliową. Żółtka utrzeć z cukrem. Do utartych żółtek dodać
mąkę, wymieszać. Cały czas mieszając powoli dolewać gorące porzeczki. Następnie
przelać wszystko do garnka i cały czas mieszając zagotować. W razie potrzeby
masę dosłodzić. Wylać na ciasto, odstawić do ostudzenia.
Do tartej z czarną porzeczką Joasi polecam Martini, DOCG Asti, białe wino musujące.
Ogólnie
dostępne, cena około 40 zł.
Martini
Asti to słodkie aromatyczne musujące bąbelki powstałe ze szczepu moscato
z
północnych Włoch – Piemontu. Białe musujące wino o wyczuwalnych aromatach
pomarańczy,
lipy o doskonałej słodyczy. Kruche ciasta z letnimi owocami doskonale
spełniają
się w połączeniu z winami musującymi. Bąbelki doskonale stanowią tło do
naturalnej
słodyczy owoców.
Smacznego!!!
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S.
Klasyfikacja win musujących bazuje na zawartości cukru w winie. W zależności od
preferowanej słodyczy musimy zwracać uwagę na deklaracje na etykiecie, aby
wybrać odpowiednie wino:
extra
brut – bardzo wytrawne;
brut
– mniej wytrawne niż extra brut;
extra
dry,
extra
sec – mniej wytrawne niż brut;
dry,
sec,
suchoje
– wytrawne;
demi-sec
– półwytrawne;
demi-doux
– półsłodkie;
doux
– słodkie.
Przepis na nadzienie robi wrażenie. Czekam na weekend żeby wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuńFajne połączenie. Czekolada i kwaśne porzeczki:) Swoją drogą moje ulubione:)
OdpowiedzUsuńCudowna tarta, wyobrażam sobie ten jej kwaskowaty smak :)
OdpowiedzUsuńNadzienie porzeczkowe wygląda jak czekolada :) Bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie jest kwaskowe i jak dla mnie pyszne :)
OdpowiedzUsuńJeden kawałek takiej tarty i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej z wszystkich porzeczek lubię czarne. Taka masa - pyszna!!
OdpowiedzUsuń