wtorek, 17 lipca 2012

Tarta z czarną porzeczką


  • 300 g mąki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 surowe żółtka,
  • skórka otarta z jednej cytryny.
  • 6 żółtek,
  • 5-6 łyżek cukru pudru,
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 30 ml brandy,
  • łyżka esencji waniliowej,
  • 400 g czarnej porzeczki


Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia(ja tarty piekę w tortownicy). Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Porzeczki umyć, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością gorącej wody, zagotować. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sito. 2 Szklanki przecieru zagotować, dodając brandy i esencję waniliową. Żółtka utrzeć z cukrem. Do utartych żółtek dodać mąkę, wymieszać. Cały czas mieszając powoli dolewać gorące porzeczki. Następnie przelać wszystko do garnka i cały czas mieszając zagotować. W razie potrzeby masę dosłodzić. Wylać na ciasto, odstawić do ostudzenia.



Do tartej z czarną porzeczką Joasi polecam Martini, DOCG Asti, białe wino musujące.
Ogólnie dostępne, cena około 40 zł.
Martini Asti to słodkie aromatyczne musujące bąbelki powstałe ze szczepu moscato
z północnych Włoch – Piemontu. Białe musujące wino o wyczuwalnych aromatach
pomarańczy, lipy o doskonałej słodyczy. Kruche ciasta z letnimi owocami doskonale
spełniają się w połączeniu z winami musującymi. Bąbelki doskonale stanowią tło do
naturalnej słodyczy owoców.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


 P.S. Klasyfikacja win musujących bazuje na zawartości cukru w winie. W zależności od preferowanej słodyczy musimy zwracać uwagę na deklaracje na etykiecie, aby wybrać odpowiednie wino:
extra brut – bardzo wytrawne;
brut – mniej wytrawne niż extra brut;
extra dry,
extra sec – mniej wytrawne niż brut;
dry,
sec,
suchoje – wytrawne;
demi-sec – półwytrawne;
demi-doux – półsłodkie;
doux – słodkie.


8 komentarzy:

  1. Przepis na nadzienie robi wrażenie. Czekam na weekend żeby wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne połączenie. Czekolada i kwaśne porzeczki:) Swoją drogą moje ulubione:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna tarta, wyobrażam sobie ten jej kwaskowaty smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nadzienie porzeczkowe wygląda jak czekolada :) Bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. faktycznie jest kwaskowe i jak dla mnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeden kawałek takiej tarty i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najbardziej z wszystkich porzeczek lubię czarne. Taka masa - pyszna!!

    OdpowiedzUsuń