Przepis
odkurzony ale sympatyczny.
- 250 gram mąki,
- 125 gram masła,
- 1 jajko,
- 100 gram cukru,
- szczypta soli,
- można dodać wanilię lub skórkę cytrynową,
- 3 białka,
- 6 łyżek cukru,
- 500 gram jagód,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka cukru,
- 4 łyżki gęstego przecieru malinowego,
Mąkę,
sól, zimne masło, jajko, cukier i cukier waniliowy włożyć do miksera i szybko,
krótko zmiksować. Zebrać ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki
na minimum 1 godzinę.
Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki
tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Wyjąć,
ostudzić.
Mąkę
ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać cukier i jagody. Zagotować. Ostudzić.
Białka
ubić z cukrem na sztywną pianę.
Ciasto
posmarować przecierem malinowym, ułożyć na nim jagody i całość przykryć ubitym
białkiem. Zapiekać aż beza zrobi się lekko brązowa.
Jeszcze i beza na wierzchu!!:))
OdpowiedzUsuń