Brokuł
gałązkowy ma ciemnofioletowe
zabarwienie, a w smaku wyczuwalną nutę szparagów i dlatego też nazywany jest brokułem
szparagowym. Brokuł gałązkowy posiada szereg pędów rosnących wzdłuż pędu
głównego, zakończonych małymi główkami, na które składają się ciemnofioletowe
pąki. Fioletowy brokuł zawiera więcej witamin i składników mineralnych niż
brokuł zielony.
Brokuły
oczyścić, jeżeli gałązki są bardzo młode i świeże można nie obierać, oderwać
brzydsze liście, umyć.
Gotować
we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Cukru daję dwa razy tyle co soli
czyli ½ łyżki soli i 1 łyżka cukru. Brokuły gotować 4-5 minut. Wyjąć osączyć. Można
podawać na ciepło „po polsku” czyli z zasmażką z bułki tartej lub migdałów z
masłem lub na zimno z ostrym sosem.
Sos
można zrobić z oliwy, cytryny, posiekanego chilli, soli, cukru.
Brokuł gałązkowy na polu u Państwa Majlertów.
i po ugotowaniu robi się zielony? szkoda.... muszę poszukać bo nie jadłam tego dziwoląga jeszcze
OdpowiedzUsuńniestety tak :( U państwa Majlertów można kupić, może w niedzielę będą mieli.
UsuńW życiu nie widziałam i nie jadłam:) Ale lubię brokuły więc i tego pewnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńa bo to chyba nowość na naszym rynku...
Usuńale fajny - świetnie się prezentuje
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/