Żółtka
utrzeć z cukrem i cukrem pudrem na pulchną masę, ubijając dodawać ser,
następnie proszek do pieczenia.
Białka
ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Żółtka
wymieszać delikatnie z pianą z białek.
Masło
stopić. Płat ciasta smarować masłem, kłaść na nim drugi płat również smarować
masłem. Następnie smarować masą serową i posypać borówkami, zwijać wzdłuż
dłuższego boku. Ciasto może być trudno zwinąć, jeżeli byłyby problemy proponuję
zawijać w trzy warstwy ciasta zamiast w dwie. Z tej porcji powinniśmy otrzymać
sześć takich rulonów. Układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
wzdłuż jej ścianek spiralnie do środka.
Całość posmarować roztopionym masłem. Resztę płatów „drapujemy” na
wierzchu. Posmarować masłem. Przykryć pogniecionym i zmoczonym papierem do
pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po 30
minutach zdjąć papier i wstawić ciasto jeszcze na 15- 20 minut.
- 4 jajka,
- 600 g sera białego na sernik,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie ciasta filo,
- ¾ kostki masła,
- 200 g borówek amerykańskich.
Lubię i ser i borówki. Musiało być smaczne:)
OdpowiedzUsuńPyszności. Do przygotowania w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńnajbardziej lubię te ciasta, które dość, że są pyszne to proste i szybkie w wykonaniu:)
OdpowiedzUsuńO tym jak dobre jest połączenie sera i borówek niedawno się sama przekonałam :-)
OdpowiedzUsuńA Twoje ciacho bardzo mnie kusi, bo filo "chodzi" za mną już od jakiegoś czasu... :)
polecam ciasto filo, jest to naprawdę fajny wynalazek :)
UsuńWygląda niesamowicie pysznie ;)
OdpowiedzUsuńojej, jakie ciekawe! podoba mi się to pyszne nadzienie serowe ;]
OdpowiedzUsuńWłaśnie wjechało do piekarnika. Tylko nie doczytałam i źle je ułożyłam na blasze. Myślę, że w tej sytuacji, kiedy są podwójne warstwy, to muszę piec nieco dłużej.
OdpowiedzUsuńTylko, aby się nie przypaliło z wierzchu czy od spodu. Jak wyszło?
Usuń