Pyszne ciasto z serem i śliwkami, tarta ze śliwkami.
Mąkę,
sól, zimne masło, jajko, cukier włożyć do miksera i szybko,
krótko zmiksować. Zebrać ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę
i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Ser
zemleć, lub przetrzeć przez sito.
Żółtka
oddzielić od białek, utrzeć je z trzema łyżkami cukru na
kogel-mogel, ucierając partiami dodawać biały ser, Pod koniec
ucierania dodać cynamon, kardamon a następnie brandy.
Białka
ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli, a następnie dodać
dwie łyżki cukru i ubijać aż masa będzie lśniąca.
Delikatnie
połączyć masę serową z białkami.
Śliwki
umyć, osuszyć, przekroić każdą na pół, pestki wyrzucić.
Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć
nim dno i boki tortownicy.
Na
ciasto wyłożyć masę serową, na wierzchu ułożyć śliwki.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.
- ciasto:
- 250 g mąki,
- 125 g masła,
- 1 jajko,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- nadzienie:
- 500 g sera twarogowego,
- 3 jajka,
- 5 łyżek cukru pudru,
- płaska łyżeczka cynamonu,
- kilka kropli esencji z kardamonu lub kilka rozgniecionych ziarenek kardamonu,
- 2 łyżki brandy z wanilią*
- sól,
- 1 kilogram śliwek – ja użyłam węgierkę dąbrowicką
* brandy waniliowe - kupuję brandy, odlewam trochę i wsadzam kilka rozciętych wzdłuż lasek wanilii, odstawiam na jakiś czas i gotowe,
perfekcyjne ciacho, niesamowicie apetyczne:)
OdpowiedzUsuńWyszło Ci mega obłędnie. I ten idealny spód *_* Bajka nie ciasto, pięknie wygląda! :))
OdpowiedzUsuńz serem i śliwkami nigdy nie jadłam, brzmi ciekawie i tak też wygląda.
OdpowiedzUsuń...i smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuń