Gravlaks
-
surowy łosoś peklowany w soli z cukrem i koperkiem. Bardzo łatwy
do przygotowania w domu.
700
g łososia – płat ze skórą,
45
g soli morskiej,
3
łyżki cukru,
2
łyżki pieprzu mielonego,
1duży
lub dwa mniejsze pęczki koperku,
2
łyżki ginu.
Gravlaks - surowy łosoś peklowany w soli z cukrem i koperkiem. Bardzo łatwy do przygotowania w domu.Łososia umyć, osuszyć. Przeciąć na dwie równe części, natrzeć ginem. Koperek umyć i posiekać. Wymieszać sól, cukier, pieprz. Natrzeć przyprawami łososia a następnie obsypać koperkiem. Ułożyć w naczyniu składając oba kawałki skórą na zewnątrz. Zawinąć folią, obciążyć i wstawić do lodówki na trzy- cztery dni. Codziennie należy odwracać rybę.
Po
tym czasie ryba jest gotowa do spożycia. Należy wyjąć rybę z
marynaty i osuszyć. Może leżeć w lodówce jeszcze do tygodnia.
Łososia
należy kroić w cienkie plastry i podawać z cytryną lub sosem
musztardowym.
Grzaneczka z "ososiem"!!! Pycha!!:)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. Musze spróbować.
OdpowiedzUsuńkoniecznie :)
Usuń