czwartek, 16 sierpnia 2012

Gravlax / gravlaks



Gravlaks - surowy łosoś peklowany w soli z cukrem i koperkiem. Bardzo łatwy do przygotowania w domu.


700 g łososia – płat ze skórą,
45 g soli morskiej,
3 łyżki cukru,
2 łyżki pieprzu mielonego,
1duży lub dwa mniejsze pęczki koperku,
2 łyżki ginu.

Gravlaks - surowy łosoś peklowany w soli z cukrem i koperkiem. Bardzo łatwy do przygotowania w domu.Łososia umyć, osuszyć. Przeciąć na dwie równe części, natrzeć ginem. Koperek umyć i posiekać. Wymieszać sól, cukier, pieprz. Natrzeć przyprawami łososia a następnie obsypać koperkiem. Ułożyć w naczyniu składając oba kawałki skórą na zewnątrz. Zawinąć folią, obciążyć i wstawić do lodówki na trzy- cztery dni. Codziennie należy odwracać rybę.


Po tym czasie ryba jest gotowa do spożycia. Należy wyjąć rybę z marynaty i osuszyć. Może leżeć w lodówce jeszcze do tygodnia.
Łososia należy kroić w cienkie plastry i podawać z cytryną lub sosem musztardowym.




3 komentarze: