- 3 jajka,
- 50 g parmezanu,
- bułka tarta,
- mąka pszenna,
- ocet jabłkowy,
- sól,
- masło do smażenia, najlepiej klarowane.
W
garnku zagotować wodę, lekko osolić, dodać ocet jabłkowy (2-3
łyżki). Jajka wybijać pojedynczo do miseczki. Wodę (woda ma lekko
wrzeć, nie gotować się), „zakręcić” łyżką. W powstały
wir, wlać ostrożnie jajko z miseczki. (Gdy wlewa się jajko w wir,
wówczas białko ładnie ukształtuje się wokół żółtka.)
Gotować
dwie minuty, ugotowane jajka wykładać łyżką cedzakową na
talerz.
Jajko
rozbełtać widelcem. Ser zetrzeć na tarce o średnich otworach.
Ugotowane jajko obsypać mąką, obtaczać w jajku, serze, bułce
tartej. Smażyć na maśle na złoty kolor. Podawać jako dodatek do
warzyw. Ja podałam z fasolką.
Przepis
z Książki Kucharskiej Marii Monatowej z 1910 roku.
Bardzo ciekawy pomysł. Bałabym się, ze się rozpadną :)
OdpowiedzUsuńone tylko pozornie takie delikatne :)
Usuń