wtorek, 7 sierpnia 2012

Jajka eklerki, jajka w koszulkach panierowane


  • 3 jajka,
  • 50 g parmezanu,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • ocet jabłkowy,
  • sól,
  • masło do smażenia, najlepiej klarowane.


W garnku zagotować wodę, lekko osolić, dodać ocet jabłkowy (2-3 łyżki). Jajka wybijać pojedynczo do miseczki. Wodę (woda ma lekko wrzeć, nie gotować się), „zakręcić” łyżką. W powstały wir, wlać ostrożnie jajko z miseczki. (Gdy wlewa się jajko w wir, wówczas białko ładnie ukształtuje się wokół żółtka.)
Gotować dwie minuty, ugotowane jajka wykładać łyżką cedzakową na talerz.

Jajko rozbełtać widelcem. Ser zetrzeć na tarce o średnich otworach. Ugotowane jajko obsypać mąką, obtaczać w jajku, serze, bułce tartej. Smażyć na maśle na złoty kolor. Podawać jako dodatek do warzyw. Ja podałam z fasolką.



Przepis z Książki Kucharskiej Marii Monatowej z 1910 roku.

2 komentarze: