poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Kotleciki jagnięce



  • kawałek combra jagnięcego z kostkami, na osobę trzeba liczyć 3-4 kotleciki  z kostką.
  • sól,
  • pieprz młotkowany,
  • kolendra mielona,
  • 6 kulek jałowca zmielonych,
  • 3 trawy żubrowe posiekane,
  • 100 ml miodu pitnego czwórniaka,
  • olej do smażenia.
Comber umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć przyprawami i odstawić na co najmniej pół godziny.
Mięso obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
Ponieważ pierwszy raz piekłam jagnięcinę w tak niskiej temperaturze użyłam termometru aby wiedzieć kiedy mięso było gotowe. Wyszło bardzo delikatne, soczyste i pięknie różowe.
Po około 20 minutach pieczenia polać mięso miodem.
Piec około 50 - 60 minut aż mięso osiągnie w środku 72 stopnie. 
Po wyjęciu z pieca odstawić na 5 minut. Przed podaniem pokroić na kotleciki- każdy powinien być z kostką.




6 komentarzy:

  1. Rzadko widzi się na polskich blogach dobrze przyrządzoną jagnięcinę. :) Dla początkujących przydałaby się jednak waga mięsa i czas pieczenia, a także temperatura jaką osiągnęło pod koniec pieczenia. Mam nadzieję, że jagnięcina będzie co raz bardziej popularna w Polsce. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie zważyłam :( mięso w środku miało temperaturę 73 stopnie i jak dla mnie było akurat, piekłam około godziny. Faktycznie nie podałam czasu pieczenia :(

      Usuń
  2. Ale ładne:) A co to jest to pomarańczowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to pomarańczowe to puree z dyni http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/08/puree-z-dyni.html

      Usuń
  3. czaję się na te " kostki" już od dawna. do tej pory maialam jedynie okazję próbowac w resturacji, zawsze mi smakowało, i zawsze było mi za mało. Jestem coraz bliżej....

    Pozdrawiamy serdecznie

    tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmm apetyczne,zjadła bym sobie :)

    OdpowiedzUsuń