- ¼ melona żółtego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- 150 ml śmietany kremówki.
- To jest porcja na syfon o pojemności 0,5 litra
Melona
obrać, wyjąć pestki i zmiksować dodając miód i sok z limonki.
Potrzebujemy
350 ml. płynu.
Przetrzeć
przez sito, połączyć ze śmietaną i wlać do syfonu. Brzegi syfonu dokładnie
wytrzeć i zakręcić.
Odstawić
na 15 minut.
Wkręcając
nabój należy trzymać syfon do góry dnem. Następnie trzeba nim potrząsnąć – góra
– dół. Pierwsze wyciśnięcie powinno być nad zlewem – czasem może z niego
„wystrzelić”, potem można już wyciskać zawartość do miseczek, kieliszków itp.
Mus
z syfonu jest bardzo delikatny.
Z syfonu? Ciekawy pomysł ;).
OdpowiedzUsuńjest bardzo lekki, delikatny
UsuńLubię melona. A jeszcze z limonką to pewnie jest przyjemnie kwaskowaty?
OdpowiedzUsuń