niedziela, 26 sierpnia 2012

Mus z melona



  • ¼  melona żółtego,
  • 1  łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • 150 ml śmietany kremówki.
  • To jest porcja na syfon o pojemności 0,5 litra
Melona obrać, wyjąć pestki i zmiksować dodając miód i sok z limonki.
Potrzebujemy 350 ml. płynu.
Przetrzeć przez sito, połączyć ze śmietaną i wlać do syfonu. Brzegi syfonu dokładnie wytrzeć i zakręcić.
Odstawić na 15 minut.
Wkręcając nabój należy trzymać syfon do góry dnem. Następnie trzeba nim potrząsnąć – góra – dół. Pierwsze wyciśnięcie powinno być nad zlewem – czasem może z niego „wystrzelić”, potem można już wyciskać zawartość do miseczek, kieliszków itp.
Mus z syfonu jest bardzo delikatny.


3 komentarze: