piątek, 31 sierpnia 2012

Łosoś z serem i avocado w cieście filo





Przepis zakwalifikował się do finału konkursu "zwiedzaj winnice Alzacji", teraz potrzebne są "lubisie"
Jeżeli przepis sie podoba to bardzo proszę o głosy :http://frankomaniak.pl/konkursy

  • 1 kilogram filetu z łososia,
  • pieprz młotkowany z kolendrą,
  • ½ trawy cytrynowej,
  • avocado,
  • 500 gram sera białego jak na sernik,
  • 3 jajka,
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru,
  • sok z ½ cytryny,
  • pieprz kolorowy,
  • 1 łyżeczka sody,
  • opakowanie ciasto filo,
  • sól,
  • 80 gram masła
Łososia umyć, osuszyć, przekroić na dwie części. Trawę cytrynową posiekać, wymieszać z pieprzem z kolendrą i z solą. Przyprawami natrzeć łososia.
Avocado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Wyjąć miąższ i przełożyć do miksera, dodać sok z cytryny, dwie łyżki sera i wszystko zmiksować.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć, ucierając dodawać ser, a następnie avocado z serem. Dodać sól i mielony pieprz kolorowy ( niby do białych mas powinno dawać się biały pieprz, ale ja lubię smak pieprzu kolorowego), imbir, kolendrę. Na koniec dodać sodę.


Masło roztopić.
Płat ciasta filo posmarować masłem, położyć na nim drugi, posmarować go masłem, położyć trzeci. Na płacie rozsmarować ¼ masy serowej, przykryć kolejnym, posmarować go masłem, położyć kolejny płat rozsmarować na nim kolejną porcję masy serowej, przykryć kolejnym płatem i posmarować masłem. Położyć kawałek łososia i całość złożyć w kopertę. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować masłem i przykryć pogniecionym i zwilżonym papierem do pieczenia. Z drugim kawałkiem postąpić tak samo.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut. Zdjąć z wierzchu papier i piec kolejne 20 minut.
Podawać z sosem z białego wina gotowanego z trawa cytrynową, dosłodzonego i zagęszczonego masłem.


Do łososia z białym serem doskonale sprawdzi się:
Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2007, AOC Alsace Grand Cru
www.vins-sparr.fr Importer : www.winnica.pl


Białe wytrawne wino o pięknej jasno słomkowej barwie z pięknymi srebrnymi refleksami, które potwierdzają rasową kwasowość rieslinga. Na nosie eleganckie, jak Francuzka na popołudniowym spacerze po uliczkach Strasburga. Dystyngowane z finezyjnymi nutami skórek z cytryny, lukrecji i kwiatów lipy. Na podniebieniu skoncentrowane, apetyczne, szlachetne z długo utrzymującym się owocowym posmakiem. W połączeniu z łososiem stworzy doskonałą całość. Dodatek cytryny w daniu doskonale wydobędzie ukrytą słodycz wina, która przyjemnie będzie się komponować z serem. Szlachetne aromaty i klasyczny dojrzały smak wina będzie doskonale współgrać z delikatnym a zarazem bogatym smakiem łososia w tym daniu.

Przepis dodaję do akcji: Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji




6 komentarzy:

  1. Poprosze o porcje! :)
    Kocham łososia i w tej wersji jeszcze go nie jadłam. A szkoda bo wygląda pysznie!!! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję :) chyba był smaczny bo szybko zniknął :)

      Usuń
  2. Lubię łososia i ciasto filo. Więc w "zestawie" napewno smacznie wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam łososia w każdej postaci ,ten musi być pyszny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszności, narobiłaś mi strasznego smaka na łośka w takim wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. lekko, smacznie i przyjemnie:-)))

    OdpowiedzUsuń