Niech
ktoś mi wytłumaczy dlaczego?.....
Dlaczego
w restauracyjkach, barach, knajpkach… nie zatrudnia się kucharzy lub osób
wykształconych w tym kierunku. A jeżeli brak kucharzowi wykształcenia nie
wysyła się go na szkolenia?
Dlaczego?
Akademia
Efektywnej Przedsiębiorczości Makro
prowadzi szkolenia dla kucharzy, szefów kuchni, osób związanych z branżą. Nie są
to kursy z długopisem w ręku a zajęcia praktyczne.
Prawdziwe
produkty, prawdziwe garnki, noże…po prostu się gotuje. Stanowiska dla kursantów
w pełni wyposażone. Dwa telebimy na których wyświetlane jest to co robi trener
aby kursanci mieli podgląd co i jak należy zrobić. W razie niejasności można dopytać,
prosić o powtórzenie, o ponowne pokazanie….
Podczas
każdego szkolenia przygotowywanych jest około 10 potraw.
A
oto tematy szkoleń i przykładowe potrawy:
·
Kuchnia
międzynarodowa – Pięć potraw z cielęciny i wołowiny
o Wiener schnitzel
o Picata z szynki
cielęcej
o Polędwiczka cielęca
faszerowana
o Filet mignon
·
Kuchnia
międzynarodowa – 10 najpopularniejszych deserów
o Sernik z białą
czekoladą
o Flan karmelowy
o Tiramisu
o Szarlotka
·
Szkolenie
stanowiskowe/praktyczne – Pizza & pasta
o Spaghetti all`Amatriciana
o Cannelloni z ricottą
i szpinakiem
o Gnocchi al gorgonzola
o Pizza Margherita
·
Szkolenie
stanowiskowe/praktyczne – Potrawy ze świeżych ryb
o Filet z łososia i
sandacza marynowany w soku z cytryny i zielonym pieprzu
o Rolada z sandacza z
szyjkami rakowymi
o Ragout z szyjek
rakowych z borowikami
o Jesiotr na
pomidorowym confit
·
Szkolenie
stanowiskowe/praktyczne – Pasztety, rolady, pieczyste
o Pasztet wiejski
o Pasztet z królika
o Pasztet z łososia w
cieście chlebowym
o Terina z wędzonego
węgorza z musem z łososia
·
Kuchnia
polska – 10 najpopularniejszych potraw regionalnych
o
Pierś
kaczki gotowana z gruszką
o
Sum
w sosie z piernika
o
Golonka
po góralsku
o
Filet
z sarny w cieście z kurkami w śmietanie
·
Szkolenie
stanowiskowe/praktyczne – Dania flambirowane przy gościu
o Beef Stroganoff
o Cynaderki z wódką
jabłkową
o Krewetki w maśle czosnkowym
o Cielęcina blanchett
·
Kuchnia
międzynarodowa – Dania kuchni orientalnej
o Baramundi w sosie
curry
o Orientalne naleśniki
z farszem mięsno-ziołowym
o Makaron udon z
krewetkami
o Tempura z owoców
morza
·
Kuchnia
międzynarodowa – 10 najpopularniejszych dań z drobiu
o Kurczak teriyaki
o Skrzydełka z kurczaka
na ostro
o Pate z drobiowych
wątróbek z jabłkową galaretką
o Kurczak po polsku
·
Nowoczesna
kuchnia - trendy i techniki w polskiej kuchni
o Tatar z sarny
o Consome z przepiórki
o Filet z suma
o Makowiec
·
Kuchnia
międzynarodowa – Dania z ryb
o Sushi – Maki wieloskładnikowe
o Nigiri
o Dorada pieczona z
pomidorową salsą
o Sola w tempurze
·
Cztery
Pory Roku: Wiosna
o Sałatka z rucoli z
zapiekanym w cieście francuskim kozim serem i malinowym dresingiem
o Krem z białych i
zielonych szparagów z łososiowym kawiorem
o Chłodnik litewski z
gotowana cielęciną
o Zielone szparagi z jajkiem po benedyktyńsku
·
Cztery
Pory Roku: Lato
o Wszystko co
powinniśmy wiedzieć o BBQ, grillowaniu i wędzeniu
·
Profesjonalny
Serwis kelnerski
·
RIOBA
– szkolenie z przygotowywania kawy
o Jak przygotować dobrą
kawę
Myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i zanim zgłosi się do „Kuchennych Rewolucji”
niech po prostu skorzysta z warsztatów.
ja chcę na wiosnę na te wiosenne i cielęcina+wołowina, kuszą mnie też deserowe i baristyczne nie mówiąc o pasztetach i daniach z drobiu - czyli jeszcze sporo przede mną - oczywiście jak się uda znaleźć miejsce i czas
OdpowiedzUsuńwiosenne są bardzo sympatyczne.. ale to do wiosny trzeba zaczekać :(
UsuńWszystko to umiesz zrobić???
OdpowiedzUsuńno raczej tak :)
UsuńTo w związku z tym duże gratulacje.
UsuńNiestety muszę się poniekąd zgodzić- czasami to się serio zastanawiam kto takich ludzi zatrudnia. Trend zatrudniania byle jakich kucharzy dotyczy niestety nie tylko restauracji, ale na przykład cateringu w szpitalu gdzie pracuję. To co oni przygotowują jest dla mnie czasami czystą kpiną. Potrawy są niejadalne, zrobione byle jak, bez pomysłowości i na odczepnego. Na każdą moją uwagę tłumaczenie jest "bo jest niska stawka żywieniowa". No cóż według mnie tak fatalne gotowanie to nie wynik małego budżetu tylko lenistwa, niekompetencji, barku kulinarnej wyobraźni osób które to przygotowują.
OdpowiedzUsuńna szczęście nie miałam przyjemności jeść w szpitalu ale miałam wątpliwą przyjemność podziwiać szpinak (smak znam z opowieści)...mogę się tylko domyślać dlaczego niektórzy nie lubią szpinaku...
Usuń