środa, 8 sierpnia 2012

Pstrąg pieczony



  • 4 pstrągi,
  • ½ trawy cytrynowej,
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru,
  • sól,
  • pieprz kolorowy,
  • 8 łyżek masła,
  • 2 cytryny.

Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć.
Imbir zetrzeć na tarce o malutkich otworach, trawę posiekać. Wymieszać razem z solą, skórką startą z jednej cytryny, i świeżo zmielonym pieprzem.
Papier do pieczenia pociąć na odpowiedniej wielkości prostokąty. Cytryny pokroić na plasterki.
Pstrągi natrzeć przyprawami z zewnątrz i w środku. Do środka włożyć kawałek masła. Na papierze kłaść kawałek masła na nim pstrąga na pstrągu położyć kawałek masła i dwa plasterki cytryny. Papier zawinąć i ułożyć na blasze. Ryby wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.







4 komentarze:

  1. Pyszne są takie dobrze doprawione pstrągi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja do środka wkładam plasterki cytryny., masło, dużo czosnku i koperek a wszystko posypuje wewnątrz i na zewnątrz ostrą przyprawą do grilla. Też wychodzi smaczny.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń