poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Rolada kokosowa z kremem rumowym.



Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.

Na żółtka wyłożyć białka i dodać wiórki koksowe. Delikatnie wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Biszkopt razem z papierem zdjąć z blachy i ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w ściereczkę i odstawić do ostygnięcia.


Krem: żółtka utrzeć na pulchną masę, dodać sól, cukier i dalej ucierać. Cały czas ucierając dodać skórkę z limonki a następnie powoli dolewać sok z limonki. Po łyżce dodawać mascarpone a następnie powoli dodawać rum.

Ostudzone ciasto rozwinąć, posmarować kremem i zwinąć. Odstawić do lodówki.

Czekoladę rozpuścić i pomalować nią przy użyciu pędzelka całą roladę.

Nie jest to słodkie ciasto. Nie można zrezygnować z czekolady na rzecz posypki z cukru pudru czy innej masy. Czekolada uzupełnia smak.






  • Biszopt:

  • 6 jajek,

  • 6 łyżek cukru,

  • 9 łyżek wiórków kokosowych,

  • sól


  • krem:

  • 3 żółtka ( jajka przed rozbiciem sparzyć),

  • 500 gram serka mascarpone,

  • 2 łyżki cukru pudru,

  • sok z ½ limonki,

  • skórka otarta z 1 limonki,

  • spora szczypta soli,

  • 4 łyżki rumu,

  • tabliczka mlecznej czekolady.

5 komentarzy:

  1. Mmmm... jak z kokosami i rumem, to biorę w ciemno ;) Wygląda fantastycznie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie omieszkam spróbować... wygląda znakomicie

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda rewelacyjnie! dla mnie rolady to jeszcze mur nie do przebicia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmeli-itko, dlaczego? rolady są bardzo proste, to jedno z łatwiejszych ciast, musi się udać :)

      Usuń
  4. mniam, wygląda smakowicie i moje ukochane składniki .. ale rolady i inne ciasta chwilowo nie dla mnie ..

    OdpowiedzUsuń