- 750 g szynki wieprzowej,
- 200 g suszonych fig,
- 100 g migdałów bez skórek,
- 1 i ½ łyżeczki mieszanki zmielonych przypraw (kolendra, pieprz, chilli),
- 2 jajka,
- 400 ml porto,
- sól,
- pieprz,
- mąka,
- olej do smażenia.
Figi zalać winem, zagotować i odstawić do
ostygnięcia.
Szynkę pokroić na niewielkie, cienkie kotlety,
roztłuc.
Figi wyjąć z wina, odciąć twarde końce i włożyć do
miksera, dodać migdały, przyprawy i 2 jajka. Zmiksować.
Płaty mięsa oprószyć solą i pieprzem, posmarować w
2/3 masą i zwijać, spinać wykałaczką.
Oprószyć mąką i smażyć na złoto z każdej strony.
Przełożyć do garnka wlać porto, w którym moczyły się figi i dusić do miękkości.
Około 30-40 minut. W razie potrzeby dolać wodę.
Jeżeli zrobimy większe roladki podamy je na obiad, natomiast gdy będą mniejsze mogą służyć jako przekąska na ciepło. Wówczas należy podać je z sosem do maczania. Może to być chiński sos słodko kwaśny, słodki chilli....
Do
roladek wieprzowych z figami suszonymi polecam Lindemans Bin 50 Shiraz 2009,
Australia.
Ogólnie
dostępne, cena około 45 zł.
Nowo
światowy shiraz o pięknej soczystej czerwieni. Na nosie elegancki z
dystyngowanymi nutami suszonej śliwki, czarnej porzeczki. Na podniebieniu
bajecznie soczysty, z rozpływającymi się zatopionymi w owocowości wina
garbnikami. Chrupiące pieczone mięso w bogatym, intensywnym naturalnym sosie
będzie doskonale komponować się z naturalną słodyczą wina pochodzącą z charakteru
wina.
Smacznego!!!
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz