piątek, 10 sierpnia 2012

Smażony serek camembert


  • 4 serki camembert , każdy o wadze 100 gram,
  • masło do smażenia, najlepiej klarowane,
  • 1 jajko,
  • 100 g mielonych migdałów,
  • 2 łyżki maki pszennej,
  • 250 g malin,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • sól,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • świeży tymianek,
  • ząbek czosnku.

Na patelni rozpuścić dwie łyżki cukru, dodać maliny a następnie wino i tymianek. Chwilę dusić. Cukier powinien się cały rozpuścić, nie powinno być grudek skarmelizowanego cukru.
Sos przetrzeć przez sito. Zagotować, dodać sól do smaku a następnie dodać dwie łyżki zimnego masła i mieszając rozpuścić je zagęszczając sos.
Serki oprószyć mąką, obtoczyć w rozbełtanym jajku a następnie w migdałach. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym na złoty kolor z obu stron.
Na drugiej patelni rozpuścić masło klarowane, dodać przekrojony ząbek czosnku i ½ łyżki tymianku. Położyć chleb tostowy i lekko go podsmażyć z obu stron.

Na talerzu układać chleb tostowy, na nim serek i polać sosem.




1 komentarz: