- 4 serki camembert , każdy o wadze 100 gram,
- masło do smażenia, najlepiej klarowane,
- 1 jajko,
- 100 g mielonych migdałów,
- 2 łyżki maki pszennej,
- 250 g malin,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
- sól,
- 2 łyżki masła,
- 4 kromki chleba tostowego,
- świeży tymianek,
- ząbek czosnku.
Na
patelni rozpuścić dwie łyżki cukru, dodać maliny a następnie
wino i tymianek. Chwilę dusić. Cukier powinien się cały
rozpuścić, nie powinno być grudek skarmelizowanego cukru.
Sos
przetrzeć przez sito. Zagotować, dodać sól do smaku a następnie
dodać dwie łyżki zimnego masła i mieszając rozpuścić je
zagęszczając sos.
Serki
oprószyć mąką, obtoczyć w rozbełtanym jajku a następnie w
migdałach. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym na złoty kolor
z obu stron.
Na
drugiej patelni rozpuścić masło klarowane, dodać przekrojony
ząbek czosnku i ½ łyżki tymianku. Położyć chleb tostowy i
lekko go podsmażyć z obu stron.
Na
talerzu układać chleb tostowy, na nim serek i polać sosem.
Pyszka!!:))
OdpowiedzUsuń