Cappuccino
dyniowe
– zupę z dyni, przygotowałam z dyni piżmowej odmiany Muscade de
Provence.
- 1,
5 l bulionu warzywnego,
- 700
gr obranej dyni,oliwa lub olej słonecznikowy,
- 1
łyżeczka kolendry mielonej,
- 1
łyżeczka kminu rzymskiego mielonego,
- 1
łyżeczka cynamonu,
- 1
łyżeczka imbiru w proszku,
- 3
cebule,
- 200
ml śmietany 36%,
- 80
gr prażonych pestek dyni,
Śmietanę
ubić, doprawić solą, pieprzem i curry.
Podawać
w szklankach lub filiżankach. Nalać zupę do ¾ wysokości,
uzupełnić bitą śmietaną i posypać siekanymi lub zmiksowanymi
ziarnami dyni.
a
tak rosną dynie Muscade de Provence na polu u Państwa Majlertów
Zapewne dobre i bardzo zdrowe.
OdpowiedzUsuńi jedno i drugie :)
UsuńTa surówka mi się podoba. Napewno smaczna, a co najważniejsze - szybka w przygotowaniu:)
OdpowiedzUsuńbardzo szybka, tyle co obrać warzywa a ściera się samo... przy użyciu robota....a le i na zwykłej tarce to nie problem...
UsuńCappuccino z dynii brzmi ciekawie choc przyznam zaskoczylo mnie
OdpowiedzUsuńdzięki temu cappuccino polubiłam dynię i zupy z dyni
Usuńznam i mniammm:_)))
OdpowiedzUsuńuwielbiam surówkę z dyni a cappucino sobie zrobię przy okazji bo fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńi fajnie smakuje :)
Usuń