Wytrawna tarta z gruszkami i serem z niebieską pleśnią.
- gruszki:
- 5 średniej wielkości gruszek,
- 500 ml białego półwytrawnego wina,
- 10 goździków,
- torebka nasienna kardamonu,
- 3-4 łyżki cukru,
- ciasto:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 jajko,
- polewa:
- 100 g orzechów włoskich,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 łyżki brandy,
- 100 g sera z niebieską pleśnią,
- 100 ml śmietany kremówki,
- 2 jajka,
Gruszki obrać,
przeciąć na pół, wyjąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, wlać wino, dodać
cukier, goździki i rozgnieciony kardamon. Gotować aż gruszki będą lekko twarde. Odstawić do
ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować na
wielkość formy, wyłożyć nim formę i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do
pieca nagrzanego do 200 stopni i piec 10 minut.
Polewa. Orzechy posiekać. Na
patelni roztopić cukier, dodać orzechy, zamieszać, dodać brandy i dokładnie wymieszać.
Ser drobno pokroić.
Jajka roztrzepać ze śmietaną.
Dodać ser i orzechy, wymieszać.
Gruszki wyjąć z
wina, odsączyć, każdą naciąć kilka razy od grubszej strony.
Na podpieczonym
cieście ułożyć gruszki i polać masą z serem i orzechami. Piec w nagrzanym do
180 stopni piekarniku 25 minut.
uwielbiam takie połączenia! bardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym na śniadanko kawałek:))
OdpowiedzUsuńojej, pyszne ciasto, pyszne gruszki i to wszystko zepsute starym serem... :D
OdpowiedzUsuńnie dość że sta,ry to jeszcze spleśniały... ;)
Usuńoch jak ja kocham takiego starego śmierdziela:D im bardziej śmierdzący ty lepszy!:)
OdpowiedzUsuń:-))
OdpowiedzUsuń