Co
prawda w Wiedniu nikt nie słyszał o sznyclach z jajkiem….
A sznycle robi się z sznyclówki czyli szynki cielęcej, ale…
- 500 g górki cielęcej,
- sól ziołowa,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- mąka,
- masło do smażenia, najlepiej klarowane,
- 9 jajek przepiórczych,
- 9 kromek pieczywa tostowego.
Mięso
umyć, osuszyć, pokroić na 9 równych kotlecików. Jajka wybić na głęboki talerz i
lekko roztrzepać. Każdy kotlet lekko roztłuc, oprószyć mąką, maczać w jajkach i
obtaczać w bułce tartej. Odłożyć na ½ godziny.
Na
rozgrzanej patelni rozpuścić masło i smażyć kotlety.
Jajka
przepiórcze usmażyć na drugiej patelni. Tosty opiec w tosterze.
Tost posmarować masłem ze smażenia kotlecików, kłaść na nim kotleta a na wierzchu usmażone jajko przepiórcze. Można podać do sznycli cząstkę cytryny lub limonki.
Tost posmarować masłem ze smażenia kotlecików, kłaść na nim kotleta a na wierzchu usmażone jajko przepiórcze. Można podać do sznycli cząstkę cytryny lub limonki.
pyszne, porządne tościki;)
OdpowiedzUsuńMogą być na śniadanko albo na kolacyjkę:))
OdpowiedzUsuń