Dla
wszystkich miłośników dobrego jedzenia oraz gotowania organizatorzy
przygotowali tak wiele atrakcji, że wybór gdzie pójść, gdzie degustować gdzie
szkolić swoje umiejętności jest bardzo trudny, jeśli nie niewykonalny.
Trzeba
dokonywać trudnych i bolesnych wyborów ( dzień jest za krótki i może sił nie starczyć),
ale żebyśmy tylko takie problemy mieli. Niewątpliwie każdy znajdzie tu coś dla
siebie. Dorośli i dzieci, osoby lubiące gotować jak i takie, które tylko
degustują.
Można
będzie tu spotkać swoich ulubionych szefów kuchni – będzie możliwość podglądania
ich pracy i być może porozmawiania z nimi. Możliwość degustacji przygotowanych
przez nich dań będzie ogromnym przeżyciem
Laboratorium
smaku będzie okazją do spróbowania wielu najwyższej, jakości produktów w jednym
miejscu i czasie. W ramach edukacji smaku szykują się fascynujące pokazy, które
pozwolą zgłębić tajniki najpopularniejszych trendów w kuchni oraz również spróbować
ich efektów końcowych. Ja już marzę o zakupach w ponad 120 stoiskach, w których
będzie można nabyć przysmaki z polski oraz całej Europy. Wybór będzie bardzo trudny,
ale życie jest sztuką wyboru.
Po
tym wszystkich doznaniach miłym zakończeniem oraz chwilą wytchnienia będą
koncerty muzyczne na scenie festiwalowej.
KONKURS:
Do wygrania:
pakiet VIP zawierający:
• 1 jedno- lub dwuosobowy nocleg w czasie trwania Festiwalu w hotelu Sheraton w Poznaniu (do wyboru: noc z piątku na sobotę lub z soboty na niedzielę);
• udział dla 2 osób w wybranym Laboratorium Smaku;
• udział dla 1 osoby w warsztacie Live Cooking odbywającym się w piątek (Sheraton) lub sobotę (Dragon);
• udział dla 2 osób w warsztatach przyrządzania dań ze świni złotnickiej prowadzonych przez Sebastiana Gołębiewskiego (sobota).
• 1 jedno- lub dwuosobowy nocleg w czasie trwania Festiwalu w hotelu Sheraton w Poznaniu (do wyboru: noc z piątku na sobotę lub z soboty na niedzielę);
• udział dla 2 osób w wybranym Laboratorium Smaku;
• udział dla 1 osoby w warsztacie Live Cooking odbywającym się w piątek (Sheraton) lub sobotę (Dragon);
• udział dla 2 osób w warsztatach przyrządzania dań ze świni złotnickiej prowadzonych przez Sebastiana Gołębiewskiego (sobota).
W zakładce należy odpowiedzieć na pytanie dotyczące
ulubionego elementu programu OFDS, pozostawić
swój adres e-mail oraz wskazać stronę/bloga, który poinformował o konkursie, czyli
krolestwogarow.blogspot.com
Wszystkich zapraszam do udziału.
Więcej szczegółów na stronie Festiwalu:
oraz na Facebook'u
W
ramach Festiwalu odbędą się różnego rodzaju warsztaty, spotkania, laboratoria
smaku gdzie zainteresowani będę mogli spotkać się z mistrzami kuchni.
Odbędą
się degustacje :
·
W
Dreagonie, w piątek 10 sierpnia w godz. 19.00-23.00 Szymon Sławiński zaprezentuje
dania jednogarnkowe.
·
W
Sheratonie, w sobotę 11 sierpnia o 14.00 będzie można się spotkać z szefem kuchni Krystianem Szopką, który przybliży
kuchnię śródziemnomorską z elementami kuchni fusion.
·
W
Todze, w sobotę 11 sierpnia o godz. 19 szefowa kuchni Ewa Michalska przedstawi
nam technikę sous-vide czyli technikę gotowania
w próżni w niskich temperaturach.
·
W
Tratorii Castellana przy ul. Fredry będę odbywały się Laboratoria Smaku,
podczas których zaprezentowane zostaną:
·
CZWARTEK,
9 SIERPNIA
17.00 – hiszpańskie wina i oliwy – Trattoria
Castellana
·
PIĄTEK,
10 SIERPNIA
17.00 - węgierskie wędliny i pikle – Museum
Cafe (dziedziniec Muzeum Archeologicznego)
21.00 – Wieczory alkoholi z duszą - Wieczór
degustacyjny poświęcony winom i nalewkom, ich historii i sztuce degustacji –
ogródek „Alkohole z duszą”
·
SOBOTA,
11 SIERPNIA
12.00 - trzy oblicza polskiej kozy – kozie
sery zagrodowe – Trattoria Castellana
21.00 – Wieczory alkoholi z duszą - Wieczór
degustacyjny poświęcony winom i nalewkom, ich historii i sztuce degustacji –
ogródek „Alkohole z duszą”
·
NIEDZIELA,
12 SIERPNIA
13.00 - wina i potrawy: podstawy parowania – Trattoria
Castellana
Będzie
można wziąć udział w warsztatach:
·
CZWARTEK,
9 SIERPNIA
o 18.00 - 20.00 –
Letnie warsztaty kulinarne w SPOT.: „Dary lasu” Akademia Kulinarna SPOT. to EAT
zaprasza na warsztaty, podczas których będziemy wykorzystywać regionalne produkty
z Wielkopolski. Wraz z Dominikiem Stachowiakiem przygotują Państwo m.in.
pieczoną sarninę z opiekanymi jabłkami, bażanta z confit z modrej kapusty,
sałatkę z grillowanym królikiem, puree orzechowe z maślaną pastą grzybową, a na
deser owoce leśne z posypką migdałową.
PIĄTEK, 10 SIERPNIA
PIĄTEK, 10 SIERPNIA
o 18.00 - 20.00 –
Letnie warsztaty w SPOT.: „Jakubiak na grillu” Akademia Kulinarna SPOT. to EAT
zaprasza na warsztaty grillowania. Uczestnicy pod okiem Tomasza Jakubiaka
dowiedzą się m.in. jak dobrać najlepsze mięsa, ryby i warzywa do grillowania,
jak przygotować na grilla drób, jakie wybrać sałatki, dipy i sosy. Uczestnicy
warsztatów wspólnie przyrządzą m.in.: stek wołowy, ciasto z grilla i wiele
innych dań.
·
SOBOTA,
11 SIERPNIA
o 15.00 - 17.00 –
Letnie warsztaty w SPOT.: „Jakubiak na grillu” Akademia Kulinarna SPOT. to EAT
zaprasza na warsztaty grillowania. Uczestnicy pod okiem Tomasza Jakubiaka
dowiedzą się m.in. jak dobrać najlepsze mięsa, ryby i warzywa do grillowania,
jak przygotować na grilla drób, jakie wybrać sałatki, dipy i sosy. Uczestnicy
warsztatów wspólnie przyrządzą m.in.: stek wołowy, ciasto z grilla i wiele
innych dań.
o 11.00 - Wielkopolska
wieprzowina złotnicka: warsztaty kulinarne z Sebastianem Gołębiewskim,
Restauracja Toga (Plac Wolności)
·
NIEDZIELA,
12 SIERPNIA
o 10.00 - Warsztaty
śniadaniowe „Kawa i jajka”, Restauracja Kuchnia Dla Dragona, ul. Zamkowa 3,
Poznań (dziedzińce Klubu Dragon)
o 11.00 - Wielkopolska
wieprzowina złotnicka: warsztaty kulinarne z Sebastianem Gołębiewskim,
Restauracja Toga (Plac Wolności)
Odbędą
się również zajęcia dla dzieci:
·
PIĄTEK,
10 SIERPNIA
Warsztaty dziecięce w namiocie „Światowid”:
Pszczelarstwo – skąd się bierze miód? Stary Rynek, (obok fontanny Apollina) godz.
10.00. 13.00, 16.00
·
SOBOTA,
11 SIERPNIA
Dziecięce Warsztaty Smaku, prowadzi Katia
Roman-Trzaska Museum Cafe (dziedziniec Muzeum Archeologicznego), godz. 10.30,
12.00, 13.30
Warsztaty dziecięce w namiocie „Światowid”: Słodkie krówki – zajęcia plastyczne i mini-lekcja cukiernictwa Stary Rynek, (obok fontanny Apollina) godz. 10.00 – 18.00
Warsztaty dziecięce w namiocie „Światowid”: Słodkie krówki – zajęcia plastyczne i mini-lekcja cukiernictwa Stary Rynek, (obok fontanny Apollina) godz. 10.00 – 18.00
·
NIEDZIELA,
12 SIERPNIA
Dziecięce Warsztaty Smaku, prowadzi Katia
Roman-Trzaska Museum Cafe (dziedziniec Muzeum Archeologicznego), godz. 10.30,
12.00, 13.30
Bilety w cenie 15zł do nabycia w Museum Cafe (dziedziniec Muzeum Archeologicznego) w godzinach 11.00 – 20.00 od dnia 18 lipca 2012. Rezerwacje: Weronika Śmigielska, tel: 697 883 254, mail: weronika@ofds.pl
Bilety w cenie 15zł do nabycia w Museum Cafe (dziedziniec Muzeum Archeologicznego) w godzinach 11.00 – 20.00 od dnia 18 lipca 2012. Rezerwacje: Weronika Śmigielska, tel: 697 883 254, mail: weronika@ofds.pl
Każdego
dnia trwania Festiwalu na Starym Rynku Odbywać się będzie Jarmark Dobrego Smaku gdzie ustawione zostaną
kramy ponad 120 wystawców oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski i
Wielu Krajów Europy i Świata. Tutaj też stanie scena, na której od piątku do
niedzieli gościć będą szefowie kuchni i znane osobowości kulinarne a wieczorami
zabrzmi folk, jazz, klasyka i blues.
Do
zobaczenia na Ogólnopolskim Festiwalu
Dobrego Smaku w Poznaniu.
O, chyba wezmę udział :)
OdpowiedzUsuńJuż wysłałam:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto, Festiwal bardzo ciekawy :))
OdpowiedzUsuńAsiu - życzę wygranej - ja zmykam w tym czasie na Mazury:) :(
OdpowiedzUsuńnie dziękuję
Usuńja dopiero we wrześniu urlopuję