sobota, 4 sierpnia 2012

VI OGólnopolski Festwial Dobrego Smaku - konkurs



Dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia oraz gotowania organizatorzy przygotowali tak wiele atrakcji, że wybór gdzie pójść, gdzie degustować gdzie szkolić swoje umiejętności jest bardzo trudny, jeśli nie niewykonalny.
Trzeba dokonywać trudnych i bolesnych wyborów ( dzień jest za krótki i może sił nie starczyć), ale żebyśmy tylko takie problemy mieli. Niewątpliwie każdy znajdzie tu coś dla siebie. Dorośli i dzieci, osoby lubiące gotować jak i takie, które tylko degustują.
Można będzie tu spotkać swoich ulubionych szefów kuchni – będzie możliwość podglądania ich pracy i być może porozmawiania z nimi. Możliwość degustacji przygotowanych przez nich dań będzie ogromnym przeżyciem
Laboratorium smaku będzie okazją do spróbowania wielu najwyższej, jakości produktów w jednym miejscu i czasie. W ramach edukacji smaku szykują się fascynujące pokazy, które pozwolą zgłębić tajniki najpopularniejszych trendów w kuchni oraz również spróbować ich efektów końcowych. Ja już marzę o zakupach w ponad 120 stoiskach, w których będzie można nabyć przysmaki z polski oraz całej Europy. Wybór będzie bardzo trudny, ale życie jest sztuką wyboru.
Po tym wszystkich doznaniach miłym zakończeniem oraz chwilą wytchnienia będą koncerty muzyczne na scenie festiwalowej.

KONKURS:
Do wygrania:
pakiet VIP zawierający:
• 1 jedno- lub dwuosobowy nocleg w czasie trwania Festiwalu w hotelu Sheraton w Poznaniu (do wyboru: noc z piątku na sobotę lub z soboty na niedzielę);
• udział dla 2 osób w wybranym Laboratorium Smaku;
• udział dla 1 osoby w warsztacie Live Cooking odbywającym się w piątek (Sheraton) lub sobotę (Dragon);
• udział dla 2 osób w warsztatach przyrządzania dań ze świni złotnickiej prowadzonych przez Sebastiana Gołębiewskiego (sobota).
W zakładce należy odpowiedzieć na pytanie dotyczące ulubionego elementu programu OFDS, pozostawić swój adres e-mail oraz wskazać stronę/bloga, który poinformował o konkursie, czyli krolestwogarow.blogspot.com

Wszystkich zapraszam do udziału.

Więcej szczegółów na stronie Festiwalu: 
oraz na Facebook'u 

 
W ramach Festiwalu odbędą się różnego rodzaju warsztaty, spotkania, laboratoria smaku gdzie zainteresowani będę mogli spotkać się z mistrzami kuchni.
Odbędą się degustacje :
·         W Dreagonie, w piątek 10 sierpnia w godz. 19.00-23.00 Szymon Sławiński zaprezentuje dania jednogarnkowe.
·         W Sheratonie, w sobotę 11 sierpnia o 14.00 będzie można się spotkać  z szefem kuchni Krystianem Szopką, który przybliży kuchnię śródziemnomorską z elementami kuchni fusion.
·         W Todze, w sobotę 11 sierpnia o godz. 19 szefowa kuchni Ewa Michalska przedstawi nam technikę sous-vide czyli technikę gotowania  w próżni  w niskich temperaturach.
·          
W Tratorii Castellana przy ul. Fredry będę odbywały się Laboratoria Smaku, podczas których zaprezentowane zostaną:
·         CZWARTEK, 9 SIERPNIA
17.00 – hiszpańskie wina i oliwy – Trattoria Castellana
·         PIĄTEK, 10 SIERPNIA
17.00 - węgierskie wędliny i pikle – Museum Cafe (dziedziniec Muzeum Archeologicznego)
21.00 – Wieczory alkoholi z duszą - Wieczór degustacyjny poświęcony winom i nalewkom, ich historii i sztuce degustacji – ogródek „Alkohole z duszą”
·         SOBOTA, 11 SIERPNIA
12.00 - trzy oblicza polskiej kozy – kozie sery zagrodowe – Trattoria Castellana
21.00 – Wieczory alkoholi z duszą - Wieczór degustacyjny poświęcony winom i nalewkom, ich historii i sztuce degustacji – ogródek „Alkohole z duszą”
·         NIEDZIELA, 12 SIERPNIA
13.00 - wina i potrawy: podstawy parowania – Trattoria Castellana

Będzie można wziąć udział w warsztatach:
·         CZWARTEK, 9 SIERPNIA
o   18.00 - 20.00 – Letnie warsztaty kulinarne w SPOT.: „Dary lasu” Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na warsztaty, podczas których będziemy wykorzystywać regionalne produkty z Wielkopolski. Wraz z Dominikiem Stachowiakiem przygotują Państwo m.in. pieczoną sarninę z opiekanymi jabłkami, bażanta z confit z modrej kapusty, sałatkę z grillowanym królikiem, puree orzechowe z maślaną pastą grzybową, a na deser owoce leśne z posypką migdałową.
PIĄTEK, 10 SIERPNIA
o   18.00 - 20.00 – Letnie warsztaty w SPOT.: „Jakubiak na grillu” Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na warsztaty grillowania. Uczestnicy pod okiem Tomasza Jakubiaka dowiedzą się m.in. jak dobrać najlepsze mięsa, ryby i warzywa do grillowania, jak przygotować na grilla drób, jakie wybrać sałatki, dipy i sosy. Uczestnicy warsztatów wspólnie przyrządzą m.in.: stek wołowy, ciasto z grilla i wiele innych dań.
·         SOBOTA, 11 SIERPNIA
o   15.00 - 17.00 – Letnie warsztaty w SPOT.: „Jakubiak na grillu” Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na warsztaty grillowania. Uczestnicy pod okiem Tomasza Jakubiaka dowiedzą się m.in. jak dobrać najlepsze mięsa, ryby i warzywa do grillowania, jak przygotować na grilla drób, jakie wybrać sałatki, dipy i sosy. Uczestnicy warsztatów wspólnie przyrządzą m.in.: stek wołowy, ciasto z grilla i wiele innych dań.
o   11.00 - Wielkopolska wieprzowina złotnicka: warsztaty kulinarne z Sebastianem Gołębiewskim, Restauracja Toga (Plac Wolności)

·         NIEDZIELA, 12 SIERPNIA
o   10.00 - Warsztaty śniadaniowe „Kawa i jajka”, Restauracja Kuchnia Dla Dragona, ul. Zamkowa 3, Poznań (dziedzińce Klubu Dragon)
o   11.00 - Wielkopolska wieprzowina złotnicka: warsztaty kulinarne z Sebastianem Gołębiewskim, Restauracja Toga (Plac Wolności)

Odbędą się również zajęcia dla dzieci:
·         PIĄTEK, 10 SIERPNIA
Warsztaty dziecięce w namiocie „Światowid”: Pszczelarstwo – skąd się bierze miód? Stary Rynek, (obok fontanny Apollina) godz. 10.00. 13.00, 16.00
·         SOBOTA, 11 SIERPNIA
Dziecięce Warsztaty Smaku, prowadzi Katia Roman-Trzaska Museum Cafe (dziedziniec Muzeum Archeologicznego), godz. 10.30, 12.00, 13.30
Warsztaty dziecięce w namiocie „Światowid”: Słodkie krówki – zajęcia plastyczne i mini-lekcja cukiernictwa Stary Rynek, (obok fontanny Apollina) godz. 10.00 – 18.00
·         NIEDZIELA, 12 SIERPNIA
Dziecięce Warsztaty Smaku, prowadzi Katia Roman-Trzaska Museum Cafe (dziedziniec Muzeum Archeologicznego), godz. 10.30, 12.00, 13.30
Bilety w cenie 15zł do nabycia w Museum Cafe (dziedziniec Muzeum Archeologicznego) w godzinach 11.00 – 20.00 od dnia 18 lipca 2012. Rezerwacje: Weronika Śmigielska, tel: 697 883 254, mail: weronika@ofds.pl

Każdego dnia trwania Festiwalu na Starym Rynku Odbywać się będzie Jarmark Dobrego Smaku gdzie ustawione zostaną kramy ponad 120 wystawców oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski i Wielu Krajów Europy i Świata. Tutaj też stanie scena, na której od piątku do niedzieli gościć będą szefowie kuchni i znane osobowości kulinarne a wieczorami zabrzmi folk, jazz, klasyka i blues.
Do zobaczenia na Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu.




5 komentarzy: