10
września w Warszawie w hotelu Bristol odbyła się degustacja win z Piemontu –
Barolo & Friends podczas której oprócz degustacji win odbyło się seminarium
kulinarne z włoskimi producentami specjałów kulinarnych z Piemontu. Współorganizatorem
był Magazyn Wino.
Troje
producentów przedstawiło swoje wyroby: sery, marmolady, pikle warzywne,
czekolady.
La
Bottera- producent serów z mleka krowiego i owczego. Sery ręcznie wytwarzane, dojrzewające w
piwnicach, wyrabiane według starych rodzinnych receptur. W ofercie znajdują się
sery z dodatkiem ziół, fiołków, żurawin, sezamu, trufli….
Sery
dojrzewają zawinięte w liście winogron, delikatną bawełnę... Jak na region
winiarski przystało do produkcji serów wykorzystywane są wytłoczyny z winogron ze
szczepów Nebbiolo i Barolo.
Niestety
większość serów prezentowanych wytworzona była z mleka koziego, którego nie
lubię i w związku z tym nie jestem w stanie obiektywnie ich ocenić – z
opowieści osób lubiących „kozinę” było kilka bardzo dobrych. Mi smakował ser
Testun – w grubej skórce, dojrzewający 140 dni w otoczeniu wytłoczyn z
winogron.
Fonterosa
– firma powstała w 1985 roku specjalizuje się w produkcji:
-
przystawki z warzywami - ostre papryczki faszerowane tuńczykiem….
-
grillowane warzywa w oleju – cebula, kalafior…
-
grzyby w oleju,
-
sery w oleju,
-
kremy i sosy – „pesto” z pietruszki, krem z tuńczyka z karczochami….
-
konfitury
-
kremy orzechowe – z orzechów laskowych – bogactwa Piemontu
Wspaniałe
były warzywa w oleju – chrupkie, jędrne.. warte uwagi.
Niespotykane
konfitury z czerwonej cebuli, konfitury owocowe z dodatkiem wina..., ziół…
No
i oczywiście kremy z orzechami laskowymi i migdałami.
Cioccopassione
– producent wspaniałych czekolad z orzechami, kandyzowanych skórek owocowych w
czekoladzie oraz kremów orzechowych.
Proszę
zamknąć oczy i wyobrazić sobie tabliczkę pysznej ciemnej czekolady z połówkami
orzechów włoskich, całymi migdałami lub orzeszkami pistacjowymi… czy muszę coś
więcej pisać…. były wspaniałe.
Cała
produkcja czekolady odbywa się na miejscu dzięki czemu może być dobrana
odpowiednia wytrawność do konkretnych orzechów….
Ale pyszności ! Kocham sery, w szczególności te kozie ; ) Ja była bym w raju !
OdpowiedzUsuń