sobota, 15 września 2012

Barolo & Friends – część III - Wina Piemontu cz. II


Dogliani „Sori dij But” DOCG 2011                           
Annamaria Abbona, Dolcetto 100%, alc. 13,5%
Czerwone wytrawne wino o soczystej czerwieni. Na nosie subtelnie, eleganckie, czarujące bogactwem ziemi piemonckiej. Na podniebieniu soczyste, krągłe o aksamitnej fakturze. Wino, jest zrobione w 100% ze szczepu dolcetto (wł. dolce – słodki) może zdawać się, że ma się do czynienia z winem słodkim. Nic bardziej mylnego, wina te są wytrawne, z charakterystycznym lekko gorzkawym posmakiem. Są to wina, które swym charakterem doskonale pasują do letnich dań kuchni włoskiej. Dla mnie to wino byłoby doskonałym partnerem do sałatki caprese: http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/07/saatka-caprese.html 

Dogliani „Briccolore” DOCG 2011 
Chionetti, Dolcetto 100%, alc. 14%
Czerwone wytrawne wino o pięknej rubinowej barwie, na nosie ujmujące delikatnością owocowych aromatów. Na podniebieniu apetyczna kwasowość, co znów pretenduje wino do dobrej użyteczności w kuchni. Wyczuwalne garbniki w postaci odrobinek piasku na języku i policzkach. Doskonałe w połączeniu z pizzą Joasi: http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/07/saatka-caprese.html



Dogliani “Gombe” DOCG 2011
La Fusina di Abbona Luigi e Massimo, Dolcetto 100%, alc. 13%
Czerwone wytrawne wino o czerwonej intensywnej barwie. Bukiet wina elegancki, klasyczny. Podniebienie za to tłuste, skoncentrowane o długim przyjemnym owocowym smaku z delikatną goryczką, która tak idealnie będzie komponować się z pakiecikami z indyka i z figami: http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/06/pakieciki-z-indyka-z-figami.html

Moscato d’Asti DOCG 2011
Villa Giada, Moscato 100%, alc. 5%
Moscato d’Asti jest to jedno z tych win, którego nie można nie lubić? Białe półsłodkie wino o niskiej zawartości alkoholu zawsze o czarującym kolorze soczystej gruszki. Na nosie to prawdziwa eksplozja owocowego ogrodu brzoskwiń, białych śliwek i skórek świeżych białych winogron. Na podniebieniu soczyste, o ujmującej niemęczącej słodyczy. Wino idealne do włoskich słodkości jak: panettone, tiramisu czy panna cotta. Ja to wino z przyjemnością napiłabym się do Joasi tiramisu malinowego:  http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/09/tiramisu-malinowe.html

 Malvasia di Casorzo DOC 2011
Rappellino, Malvasia 100%, alc. 5%
Malvasia di Casorzo to czerwone słodkie wino wytwarzane ze szczepu malvasia. Winorośl odmiany malvasia pochodzi z Grecji i ma niezwykle stare korzenie. Wino to urzeka pięknym błyszczącym rubinowym kolorem. Na nosie dominują słodkie owocowe aromaty jeżyn, granatu. Na podniebieniu skoncentrowane z soczystą słodyczą. We Włoszech jest to wino deserowe, które podawane jest na zakończenie posiłku. Idealnie nadaje się do ciast, lodów i owoców. Marsilio Ficino - najwybitniejszy przedstawiciel neoplatonizmu w okresie Renesansu - twierdził, że kielich wina Malvasia stanowi najlepsze remedium na dżumę. Tego wina chętnie spróbowałabym z Joasi roladkami z indyka na słodko: http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/05/roladki-z-indyka.html

Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz