Dogliani
„Sori dij But” DOCG 2011
Annamaria Abbona, Dolcetto 100%, alc. 13,5%
Czerwone wytrawne
wino o soczystej czerwieni. Na nosie subtelnie, eleganckie, czarujące bogactwem
ziemi piemonckiej. Na podniebieniu soczyste, krągłe o aksamitnej fakturze. Wino,
jest zrobione w 100% ze szczepu dolcetto (wł. dolce – słodki)
może zdawać się, że ma się do czynienia z winem słodkim. Nic bardziej mylnego,
wina te są wytrawne, z charakterystycznym lekko gorzkawym posmakiem. Są to
wina, które swym charakterem doskonale pasują do letnich dań kuchni włoskiej. Dla
mnie to wino byłoby doskonałym partnerem do sałatki caprese: http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/07/saatka-caprese.html
Dogliani
„Briccolore” DOCG 2011
Chionetti, Dolcetto 100%, alc. 14%
Czerwone wytrawne wino o pięknej rubinowej barwie, na nosie ujmujące
delikatnością owocowych aromatów. Na podniebieniu apetyczna kwasowość, co znów
pretenduje wino do dobrej użyteczności w kuchni. Wyczuwalne garbniki w postaci
odrobinek piasku na języku i policzkach. Doskonałe w połączeniu z pizzą Joasi: http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/07/saatka-caprese.html
Dogliani
“Gombe” DOCG 2011
La Fusina di Abbona Luigi e Massimo, Dolcetto 100%, alc. 13%
Czerwone wytrawne wino o czerwonej intensywnej barwie. Bukiet wina
elegancki, klasyczny. Podniebienie za to tłuste, skoncentrowane o długim
przyjemnym owocowym smaku z delikatną goryczką, która tak idealnie będzie
komponować się z pakiecikami z indyka i z figami: http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/06/pakieciki-z-indyka-z-figami.html
Moscato d’Asti
DOCG 2011
Villa Giada, Moscato 100%, alc. 5%
Moscato d’Asti jest to jedno z tych win, którego nie można nie lubić?
Białe półsłodkie wino o niskiej zawartości alkoholu zawsze o czarującym kolorze
soczystej gruszki. Na nosie to prawdziwa eksplozja owocowego ogrodu brzoskwiń,
białych śliwek i skórek świeżych białych winogron. Na podniebieniu soczyste, o
ujmującej niemęczącej słodyczy. Wino idealne do włoskich słodkości jak: panettone, tiramisu czy panna cotta. Ja to wino z przyjemnością napiłabym się do Joasi
tiramisu malinowego: http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/09/tiramisu-malinowe.html
Malvasia
di Casorzo DOC 2011
Rappellino, Malvasia 100%, alc. 5%
Malvasia di Casorzo to czerwone słodkie wino wytwarzane ze szczepu
malvasia. Winorośl odmiany malvasia
pochodzi z Grecji i ma niezwykle stare korzenie. Wino to urzeka pięknym
błyszczącym rubinowym kolorem. Na nosie dominują słodkie owocowe aromaty jeżyn,
granatu. Na podniebieniu skoncentrowane z soczystą słodyczą. We Włoszech jest to wino deserowe, które podawane
jest na zakończenie posiłku. Idealnie nadaje się do ciast, lodów i owoców. Marsilio
Ficino - najwybitniejszy przedstawiciel neoplatonizmu w okresie Renesansu -
twierdził, że kielich wina Malvasia stanowi najlepsze remedium na dżumę. Tego
wina chętnie spróbowałabym z Joasi roladkami z indyka na słodko: http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/05/roladki-z-indyka.html
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz