Barbera to szczep winorośli, który ma długą tradycję
upraw. Obecnie dziś we Włoszech wino Barbera stanowi, ponad połowę całej
produkcji win czerwonych regionu Piemont. Wina wytwarzane z tego szczepu dają
bardzo intensywną czerwoną barwę, wyrafinowane w bukiecie i oddające dużo
alkoholu. W kuchni obecnie już od najdawniejszych czasów, jak mówi enolog A. Strucchi:
„(…) pięcio- lub sześcioletnie wino Barbera będzie stanowiło doskonały dodatek
do pieczonych mięs podobnie jak Barolo, od którego zdaniem wielu jest nawet
lepsze.'' Doskonale także będą pasować do lekkich
serów takich jak: Robiola
di Roccaverano (głównie z mleka owczego) oraz Murazzano (z mleka
krowiego, z dodatkiem koźlego lub owczego).
Barbera to wino, które cieszy się wielkim
uznaniem wśród wielu znawców.
Barbera d’Asti “Collina La Mora”
DOCG 2010
Crivelli,
Barbera 100%, alc. 14,5%
Czerwone wytrawne wino z okręgu Asti o intensywnej
czerwonej barwie. Nos przyjemny czereśniowy z odrobiną słodyczy. Na podniebieniu
apetyczne, skoncentrowane, o dobrze zaznaczonej kwasowości, która będzie tak
potrzebna w zestawieniu z rostbefem z trawą żurawinową: http://www.krolestwogarow.blogspot.de/2012/06/rostbef-z-trawa-zubrowa.html
Barbera d’Alba “Terre Sabaude”
Superiore DOC 2009
Produttori
di Govone, Barbera 100%, alc. 14,5%
Czerwone wytrawne wino z okręgu Alba, wino które było
przechowywane w beczkach z kasztanowca. Nos
nowoczesny, słodki, waniliowy. Na podniebieniu skoncentrowane, intensywne
jednak nie przepakowane, nie męczy swą obecnością. Wino, które doskonale będzie
cieszyć samo w sobie, można jeszcze do niego podać grissini, paluszki chlebowe, i Robiola di Roccaverano (ser z mleka
koziego).
Tradycyjne Barolo i Barbaresco podziwiane były od dawna,
zyskując z latami rangę „win kultowych”. Barolo
nazywane jest „królem win i winem królów” ze względu na swoje szlachetne
właściwości i pochodzenie. A Barbaresco jest jak to się przyjęło mówić siostrą
Barolo. Te dwa wina produkowane są ze szczepu nebbiolo. Według przekazów
włoskich te dwa wina zasługują na najwykwintniejszą kuchnię i powinny wieńczyć
wielkie nie tylko kulinarne dzieła.
Barbaresco “Canova” DOCG 2008
Ressia,
Nebbiolo 100%, alc. 14%
Czerwone wytrawne wino o delikatnej czerwieni. Na nosie
przyjemne, ujmujące z odrobiną owocowych aromatów. Na podniebieniu zdecydowane,
o przyjemnie zarysowane kwasowości z wyczuwalnymi drobnoziarnistymi garbnikami wino,
które na tym etapie życia zdradza duże możliwości na przyszłość. Wino, które
doskonale będzie pasować do karkówki z czarną porzeczką: http://www.krolestwogarow.blogspot.de/2012/07/karkowka-z-czarna-porzeczka.html
Barbaresco “Bricco di Neive” Reserva
DOCG 2006
Dante Rivetti, 100% Nebbiolo 100%, alc. 14%
Czerwone wytrawne wino o jasnej czerwonej barwie. Na
nosie zdecydowane, z dobrze wyczuwalnymi nutami truskawki. Na podniebieniu
szlachetne, z dobrze wtopionymi garbnikami w owocowość wina. Dla mnie ten
przypadek Barbaresco sprawdziłby się z zapiekanką ziemniaczaną i z dzikiem: http://www.krolestwogarow.blogspot.de/2012/03/zapiekanka-ziemniaczana-z-dzikiem-i-z.html
Barolo DOCG 2007
Olivero
Mario, Nebbiolo 100%, alc. 14,5%
Czerwone wytrawne wino o jasnej czerwonej barwie. Na
nosie wyrafinowane z subtelnymi nutami fiołków. Na podniebieniu apetyczne,
soczyste z dobrze zaznaczoną mineralnością. Król win zasługuje na królewskie danie,
jakim jest cielęcina z pieczarkami Joasi: http://www.krolestwogarow.blogspot.de/2012/09/cielecina-z-pieczarkami-rolada-z.html
Barolo
Serralunga d’Alba DOCG 2007
Fontanafredda, Niebbiolo 100%, alc. 14%
Czerwone wytrawne wino w jasnej czerwonej sukni. Na nosie
obok dobrze wyczuwalnych owocowych nut doskonale zaznaczone korzenne aromaty.
Na podniebieniu skoncentrowane, soczyste, długie o fajnie wtopionych garbnikach
w słodycz owocu. Wino, które będzie doskonałe samo dla siebie, aby za każdym
łykiem wina odkrywać bogactwo tego niekwestionowanego lidera wśród win świata.
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz
Uwielbiam wina z Piemontu. Barolo to moja miłość na całe życie...
OdpowiedzUsuń