- 3 brzoskwinie lub nektarynki,
- 100 ml białego półwytrawnego wina,
- 3 goździki,
- kawałek kory cynamonu,
- ½ cytryny,
- 500 g śmietany kremówki,
- 30 g suszonych kwiatów hibiskusa,
- 60 g białej czekolady.
Brzoskwinie
umyć, obrać wyjąć pestki, pokroić w niezbyt drobną kostkę.
Włożyć
do garnka, wlać wino, dodać przyprawy i zagotować. Przykryć i odstawić. Gdy brzoskwinie
przestygną dodać łyżkę miodu, sok z cytryny i wymieszać.
Do
garnka wlać 300 ml śmietany, dodać hibiskusa i zagotować. Przecedzić przez
sito. Kwiaty hibiskusa przelać resztą śmietany – chcemy odzyskać jak najwięcej aromatu.
Śmietanę podgrzać – nie gotować i rozpuścić w niej czekoladę.
Śmietanę
przecedzić przez sitko i wlać do syfonu. Brzegi syfonu dokładnie wytrzeć i zakręcić.
Odstawić
na 15 minut.
Wkręcając
nabój należy trzymać syfon do góry dnem. Następnie trzeba nim potrząsnąć – góra
– dół. Pierwsze wyciśnięcie powinno być nad zlewem – czasem może z niego „wystrzelić”,
potem można już wyciskać zawartość do miseczek, kieliszków itp. Czasem trzeba
wkręcić drugi nabój – widać to przy pierwszym próbnym wyciśnięciu gdy mus jest
za rzadki.
W
naczyniach ułożyć odsączone brzoskwinie i na nie wycisnąć mus z syfonu.
ale apetyczne
OdpowiedzUsuńSmaczne było?
OdpowiedzUsuńchyba smaczne było... zniknęło wszystko... ;(
Usuńi brzoskwinie i pyszny cynamon.. wszystko mi się w tym musie podoba
OdpowiedzUsuń