piątek, 14 września 2012

Ciasto biszkoptowe z serem i malinami


  • 7 jajek,
  • 200 g cukru pudru,
  • 150 g mąki,
  • cukier waniliowy,
  • 50 g masła,
  • 300 g sera białego – jak na sernik,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • gałązka mięty,
  • 400 g malin


Miętę zagotować ze śmietaną, zmiksować i jeszcze raz zagotować, przetrzeć przez sito. Ostudzić.
Masło utrzeć na śmietanę, dalej ucierając dodawać po kolei 2 żółtka, 150 gramów cukru i łyżkę cukru waniliowego, ser, a na końcu miętową śmietanę.
2 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Delikatnie wymieszać masę serową z białkami.
5 białek ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Dalej ubijając dodawać 5 żółtek, pozostały cukier oraz łyżkę cukru waniliowego. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.  
Do formy wyłożyć masę biszkoptową, na niej ułożyć maliny oprószone mąką (dzięki temu nie będą opadały na dno).
Na maliny delikatnie łyżką wyłożyć masę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 50 minut.





10 komentarzy:

  1. Cudnie wygląda :) Aż żałuję, że nie mam już malinek.

    OdpowiedzUsuń
  2. dobrze, że malinki jeszcze na bazarze:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. pychota:) i jeszcze ejdno letnie ciasto na pożegnanie ciepłych dni:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiej wielkości powinna być blaszka do tych składników?

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba ktoś zapomniał o mące?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups... i to się nazywa czytanie ze zrozumieniem, medal z kartofla się należy. Już mąka jest :)

      Usuń
  6. Ale mi narobiłaś smaku. Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń