- 1 kg karkówki cielęcej,
- 3 cebule,
- 400 gram pieczarek,
- kilka listków szałwii,
- 3 duże ząbki czosnku,
- sól,
- cukier,
- 300 ml białego półwytrawnego wina,
- masło.
Cebule
pokroić w półplasterki. Pieczarki obrać i pokroić (w zależności od wielkości -
ja miałam duże, pokroiłam na 6 części). Na patelni roztopić masło, włożyć cebulę
i chwilę dusić, dodać płaską łyżkę cukru i sól, dusić.
Następnie
dodać pieczarki, dusić dalej, gdy pieczarki trochę zmiękną dolać 200 ml wina,
dodać rozgnieciony czosnek, pieprz. Dusić aż wino odparuje.
Mięso
rozkroić tak aby można było je rozłożyć i zwinąć. Lekko stłuc, ułożyć cebulę z
pieczarkami i zwinąć, związać nitką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220
stopni i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec
około 40 minut. Od czasu do czasu podlewać białym winem lub bulionem.
Do
cielęciny z pieczarkami – rolada z karkówki cielęcej Joasi polecam N.3 Vinum
Italicum Opera 2005, Vino da Tavola Rosso, Włochy. Dostępne w Makro C&C,
cena około 80 zł.
Czerwone
wytrawne wino o urzekającej rubinowej barwie. Na nosie ujmuje elegancją aromatów
kandyzowanych jeżyn, czekolady, suszonej ściółki podszycia leśnego. Na
podniebieniu skoncentrowane, długie, eleganckie z przyjemnym długo utrzymującym
się smakiem. Cielęcina z grzybami będzie doskonałym uzupełnieniem, dobrze
zbudowanego wina a grzyby, które wymagają do swego towarzystwa dojrzałych,
wyrafinowanych smaków będzie doskonale tworzyć „kulinarną operę” z wykwintnym
daniem Joasi.
Smacznego!!!
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S.
Włoskie prawodawstwo rozróżnia dwie kategorie win szlachetnych: Denominazione
di Origine Controllata e Garantita (DOCG) i Denominazione di Origine
Controllata (DOC) i dwie win stołowych: Indicazione Geografiche Tipici (IGT) i Vino da
Tavola (VDT).
DOCG - to najwyższa kategoria o surowych wymogach
co do pochodzenia, wytwarzania i wielkości zbiorów.
DOC- to kategoria
wina, która zapewnia właściwe pochodzenie wina, szczepów, wytwarzania i
zbiorach.
IGT – wskazuje region
geograficzny i ewentualne nazwy szczepów winorośli użytych to produkcji danego
wina.
VDT – to najniższa
kategoria we włoskiej klasyfikacji, bez
określonych wymagań co do pochodzenia czy winifikacji, lecz ta klasa nie
eliminuje w swojej grupie wybitnych win.
Wszystko co lubię w takim "zawiniątku"!!!:)
OdpowiedzUsuńTak, tak, to musi być pyszne.
OdpowiedzUsuń