Od
2004 roku w Warszawie odbywa się cyklicznie w Festiwal
Warszawa Singera. Odbywa się on w okolicach ulicy Próżnej a na celu ma
przybliżenie i utrzymanie pamięci o przedwojennej żydowskiej „Warsze”. Próżna była ulicą żydowską, tu znajdował się
słynny "Pociejów", czyli miejsce handlu starzyzną, przeniesiony początkowo
z pałacu Pociejowskiego przy Senatorskiej a następnie z Marszałkowskiej/Królewskiej.
Niestety w tym roku z powodu remontu kamienic przy
ulicy Próżnej stragany przeniesione zostały na pl. Grzybowski, zabrakło również
inscenizacji z poprzednich lat. Ogólny obraz Festiwalu na Próżnej bardzo na tym ucierpiał.
Stragany poustawiane jak na każdym festynie…
zabrakło atmosfery.
Oczywiście znalazło się kilka stoisk z żydowskimi
przysmakami. Były cebularze, chałki, cymesy, żydowski kawior, ciasta i gęsie
pipki- ale nie faszerowane gęsie szyje a duszone gęsie żołądki co jest tradycją
południowej Polski. Warszawskie to faszerowane
gęsie szyje i w ubiegłych latach właśnie takie tu serwowano.
Trochę rozczarowana dotarłam do stoiska z książkami http://www.motyleksiazkowe.pl/ i
kupiłam bardzo ciekawą książkę – Kuchnia
żydowska- święta, obyczaje i potrawy świąteczne, wydaną przez wydawnictwo Petrus.
Pewnie kilka potraw z tej książki pojawi się na moim
blogu.
Już pobieżna lektura jest dla mnie zachętą do kulinarnej
wędrówki po kuchni żydowskiej.
Napisz co jest na tych zdjęciach. Od lewego górnego rogu
OdpowiedzUsuńchałka,
Usuńcymes z marchewki,
kanapka z indykiem pieczonym, z gruszką i żurawiną,
cebularz,
kawior żydowski,
ciasto z kajmakiem,
kanapka z pastą z bakłażanów,
gęsi pipek,
kanapki ze śledziem