poniedziałek, 17 września 2012

Figi i jak zapiekać


Sezon na figi trwa i trzeba z niego korzystać. Figi są wspaniałym dodatkiem do sałatek, do mięs, zapiekane, karmelizowane…
Dzisiaj proponuję zapiekane figi z szynką dojrzewającą, migdałami lub orzechami, miodem i serem z niebieską pleśnią i oliwą.



I.            figi, plastry szynki dojrzewającej, migdały, miód.
II.          figi, plastry szynki dojrzewającej, migdały, ser z pleśnią niebieską, miód.
III.       Figi, plastry szynki dojrzewającej, orzechy włoskie, ser z pleśnią niebieską, miód
Możemy użyć szynkę serrano jak również parmeńską czy szwarcwaldzką.
Każda będzie dobra ale pamiętajmy, że każda da nam inny smak. Proporcje sera, miodu orzechów musimy dobrać sami.


Figę nacinamy od ogonka na cztery nie docinając do końca. Przy zakupie nie wybierajmy fig bardzo miękkich. Skórka nie powinna być uszkodzona. Migdały czy orzechy możemy poszatkować lub zmiksować. Następnie mieszamy je z pokruszonym lub zmiksowanym serem z pleśnią niebieską i miodem.
W nacięcia fig wkładamy nadzienie, zawijamy szynką i spinamy wykałaczką. Całość skrapiamy oliwą. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Na talerzu skrapiamy kremem balsamicznym.



Do fig w wykonaniu Joasi polecam do spróbowania Barros Porto Tawny. Dostępny w MAKRO C&C, cena około 50 zł.


5 komentarzy: