Sezon
na figi trwa i trzeba z niego korzystać. Figi są wspaniałym dodatkiem do sałatek,
do mięs, zapiekane, karmelizowane…
Dzisiaj
proponuję zapiekane figi z szynką dojrzewającą, migdałami lub orzechami, miodem
i serem z niebieską pleśnią i oliwą.
I.
figi,
plastry szynki dojrzewającej, migdały, miód.
II.
figi,
plastry szynki dojrzewającej, migdały, ser z pleśnią niebieską, miód.
III.
Figi,
plastry szynki dojrzewającej, orzechy włoskie, ser z pleśnią niebieską, miód
Możemy
użyć szynkę serrano jak również parmeńską czy szwarcwaldzką.
Każda
będzie dobra ale pamiętajmy, że każda da nam inny smak. Proporcje sera, miodu
orzechów musimy dobrać sami.
Figę
nacinamy od ogonka na cztery nie docinając do końca. Przy zakupie nie
wybierajmy fig bardzo miękkich. Skórka nie powinna być uszkodzona. Migdały czy
orzechy możemy poszatkować lub zmiksować. Następnie mieszamy je z pokruszonym
lub zmiksowanym serem z pleśnią niebieską i miodem.
W
nacięcia fig wkładamy nadzienie, zawijamy szynką i spinamy wykałaczką. Całość
skrapiamy oliwą. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Na
talerzu skrapiamy kremem balsamicznym.
Do fig w wykonaniu Joasi polecam do spróbowania Barros Porto Tawny. Dostępny
w MAKRO C&C, cena około 50 zł.
pychota i tyle:-))
OdpowiedzUsuńpyszne, na niedzielne śniadanie zjadłabym z przyjemnością:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
życie & podróże
gotowanie
uwielbiam figi, a ten przepis jest przepiękny. :)
OdpowiedzUsuńja nie zdążyłam sfotografować :) ale jem prawie to samo:)
OdpowiedzUsuń:D
Usuń