- 700 gram górki cielęcej bez kości,
- 6 świeżych fig,
- 70 gram migdałów,
- 1 pełna łyżka miodu,
- sól,
- ząbek czosnku,
- garść świeżego tymianku,
- olej,
- 60 ml porto,
- 100 ml miodu pitnego – czwórniak.
- Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć.
Ząbek
czosnku rozgnieść, wymieszać z solą. Przyprawami natrzeć mięso,
odstawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso na złoty
kolor ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanki, polać porto i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Figi
umyć, naciąć od ogonka na cztery i lekko rozchylić naciskając od dołu.
Migdały
zmiksować razem z miodem. Migdały włożyć w nacięcia fig.
Wyjąć
brytfankę z piekarnika, wokół mięsa
ułożyć figi. Całość polać miodem i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika
jeszcze na 15 minut.
Jakie to musi być pyszne! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńznowu figi. i znowu zapowiada sie pysznie. :)
OdpowiedzUsuńwooowwww boskie! to musi być boskie:)
OdpowiedzUsuńDzis będę robić to pyszne danie :)Mam nadzieję że będzie wszystkim smakowalo mnam mniam
OdpowiedzUsuń