- Kaczka,
- 2 mango,
- 3 kromki chałki lub placka drożdżowego,
- 20 gram imbiru świeżego,
- 1 trawa cytrynowa,
- 8 goździków,
- ziele angielskie – 5 ziarenek,
- kardamon,
- pieprz,
- sól,
- 1 jajko,
- olej lub oliwa,
- 400 ml białego wina półwytrawnego.
Kaczkę
dokładnie umyć , osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami,
opalając nad ogniem.
Odciąć
końcówki skrzydeł, kuperek – ( zawsze go odcinam ). I kaczka gotowa, ale jeżeli
ktoś ma ochotę się pobawić to może wyjąć kości, czyli wyluzować. Taką kaczkę
łatwiej potem jeść, ale jak ktoś nie ma wprawy i czasu to spokojnie można upiec
w całości. Niektórzy mówią, że w kościach jest najwięcej smaku. Kaczkę natrzeć solą,
pieprzem. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Trawę bardzo
drobno posiekać (to, co nie daje się siekać odłożyć i położyć potem obok kaczki
w czasie pieczenia).Przyprawy zmielić. Chałkę pokroić w kostkę. Mango obrać, oddzielić
od pestki pokroić w kostkę.
Na
rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać imbir, trawę cytrynową i przyprawy
- chwilę przesmażyć. Dodać mango chwilę smażyć a następnie dodać chałkę. Następnie
wlać 200 ml wina, dusić aż wino odparuje. Odstawić do ostudzenia. Białko oddzielić
od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę a następnie dalej ubijając dodać żółtko.
Delikatnie wymieszać ubite jajko z masą.
Kaczkę
z jednej strony zasznurować – wykałaczkami spiąć „dziurę” a następnie nitką zasznurować
wokół wykałaczek. Kaczkę napełnić farszem (musi zostać trochę luzu) a następnie
drugą „dziurę” zasznurować tak jak
pierwszą.
Kaczkę
ułożyć w brytfance.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 20 minut. Następnie zmniejszyć
temperaturę do 160 stopni. Kiedy temperatura w piekarniku spadnie do 160 stopni
polać kaczkę resztą wina. Piec 40-50 minut od czasu do czasu polewając wytworzonym
sosem.
Do
kaczki z mango Joasi polecam: Henri Weber, Gewurztraminer 2010, AOC Alsace, Francja.
Dostępne w Makro C&C, cena około 40 zł.
Biały
półsłodki gewurztraminer z Alzacji w kolorze płynnego złota. Na
nosie
dobrze wyczuwalna słodycz owoców: brzoskwini, mango i rodzynek. Na podniebieniu
skoncentrowane, mocne z dość długo utrzymującą się słodyczą na finiszu. Bogate
danie Joasi wymaga gewurztraminera. Mięso kaczki z mango pasuje aromatycznie do
charakteru wina.
Kaczka
tak przygotowana to doskonała para dla słodkich gewurztraminerów. Taki zestaw idealnie
się uzupełni i doskonale uwypukli mocne strony każdej ze stron.
Smacznego!!!
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S
Owoce mango oprócz zastosowania kulinarnego mają duże wykorzystanie w
kosmetyce. Od niepamiętnych czasów dzięki swoim właściwościom zmiękczającym i
ochronnym olejek z mango był składnikiem kremów pielęgnacyjnych. Aktywne
substancje zawarte
w
ekstrakcie z mango czynią go doskonałym surowcem znajdującym swoje zastosowanie
w produktach do pielęgnacji skóry i włosów ze względu na działanie nawilżające
i kondycjonujące. Dzięki zawartości witamin C i E – wykorzystywany jest w
produktach o działaniu przeciwstarzeniowym ponieważ doskonale nawilża warstwę
rogową, przywraca skórze elastyczność i młodzieńczy wygląd.
niedobrze jest czytać takie przepisy w pracy...dekoncentrują
OdpowiedzUsuńale, wracając z pracy można kupić wszystkie potrzebne składniki :)
UsuńKaczka pysznie wygląda, taka złocista, aż ślinka cieknie, też przymierzam się do kaczki, może wg Pascala(kuchnia lidla), zapowiada się pysznie:)
OdpowiedzUsuń:) kuchnię Pascala bardzo lubię :)
Usuń