Knedle ze śliwkami najlepsze są ze świeżych śliwek, chociaż z mrożonych też można je przygotować.
Ziemniaki
umyć nie obierać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować. Obrać ze skórki, przetrzeć
przez sito, zostawić do ostygnięcia.
Migdały
włożyć do miksera dodać miód i miód pitny, lekko zmiksować.
Śliwki
umyć, osuszyć, wyjąć pestki a na ich miejsce włożyć migdały.
Ser
zetrzeć na tarce dodać do niego ziemniaki, obie mąki, jajka i sól.
Szybko
zagnieść. Ręce oprószyć mąką, brać partiami ciasto, formować walec i odcinać odpowiedniej
wielkości kawałki, rozklepywać je, na środku kłaść śliwkę i ciasto zlepiać. Formować
kule.
Wkładać
do wrzącej osolonej wody, gotować na wolnym ogniu 5 minut od wypłynięcia.
Podawać
polane stopionym masłem i posypane cukrem.
- 1,5 kg ziemniaków,
- 400 g sera białego,
- 2 duże jajka,
- 450 g mąki pszennej,
- 70 g mąki ziemniaczanej,
- 1 kg śliwek – węgierka dąbrowicka,
- 100 g migdałów bez łupinek,
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego lub lipowego,
- 2 łyżki miodu pitnego czwórniaka,
- sól.
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCudo!
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń