niedziela, 23 września 2012

Lokalne Specjały


Dżem wykonany z 50gram owoców na 100 gram dżemu, sok aronii z jabłka….Takie przetwory możemy kupić w sklepach i ktoś by pomyślał, że tak musi być… ale to nieprawda. Są na szczęście wyroby gdzie  100 gram powideł śliwkowych robi się ze 100 gram śliwek, gdzie sok jest sokiem a nie aromatyzowaną i barwioną wodą…takimi produktami są wyroby promowane jako Lokalne Specjały. Są to wyroby niewielkich firm, często rodzinnych które produkują według tradycyjnych receptur, naturalnymi metodami bez faszerowania chemią i produktami zastępczymi/wypełniającymi.


Otrzymałam niedawno paczkę niespodziankę, w której znalazły się różne smakołyki.
- Ser Herbowy z orzechami od Ziemianina czyli Marka Grądzkiego
- Słupski Chłopczyk - Camembert
- Konfitura porzeczkowa z kolendrą
- Konfitura z zielonych pomidorów
- Powidła Strzeleckie
- Witaminy Eremity
- Herbatka Owsiana
- Mieszanka przypraw do klasycznych sosów włoskich
Jeszcze nie wiem jak smakują te cudeńka, ale niedługo się dowiem i podzielę się swoimi spostrzeżeniami.

3 komentarze: