piątek, 21 września 2012

ziemniaki faszerowane grzybami


Ziemniaki zapiekane faszerowane grzybami suszonymi. Mogą być z prawdziwkami, podgrzybkami, opieńki...  Doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie.


  • 12 średniej wielkości ziemniaków,
  • 300 gram opieniek,
  • 1 cebula,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny,
  • listek laurowy,
  • masło,
  • sól,
  • cukier,
  • 12 plasterków szynki dojrzewającej,
  • oliwa lub olej,
  • papier do pieczenia Saga.
Grzyby (u mnie opieńki) dokładnie umyć, osączyć z wody. Na patelni rozpuścić 2 łyżkami... masła, dodać opieńki i dusić, dodać listek laurowy, sól, pieprz, ziele. Dusić 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać cebulę, chwilę dusić. Dodać odrobinę cukru, sól i dusić aż cebula będzie szklista. Połączyć cebulę z grzybami, Chwilę razem dusić. Doprawić do smaku.
Ziemniaki umyć, obrać, wydrążyć – należy to robić delikatnie, aby nie uszkodzić ziemniaka i aby otwór, przez który drążymy był jak najmniejszy.
Farsz grzybowy włożyć do ziemniaków. Oprószyć je solą i pieprzem. Każdego ziemniaka zawinąć w szynkę.


Z papieru wyciąć odpowiedniej wielkości kwadraty. Na środku każdego położyć ziemniaka i zawiązać sakiewkę. Ułożyć je na blasze.
Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec w zależności od wielkości ziemniaków. Ja swoje piekłam 35 minut.



6 komentarzy: