W
niedawno otwartej restauracji Casa Pablo odbyło się spotkanie promujące hiszpańskie
wina, szynki i oliwy – prezentacje kulinarne
„Original
Flavors, the Mediterranean Essence” – wspólna promocja trzech flagowych
produktów spożywczych Hiszpanii:
-
Oliwy
z oliwek Extra Virgin o chronionej nazwie Baena
-
Wina
o chronionej nazwie Ribera del Duero
-
Szynki
Serrano posiadającej certyfikat Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
OLIWKI
Oliwki
są tradycyjną uprawą w rejonie Baena, już w XII wieku przeważała tam uprawa
drzew oliwnych. Na spotkaniu prezentowane były oliwy firmy Cortijo de Suerte
Alta.
Oliwki
zbierane są mechanicznie na gumowe (guma dopuszczona do kontaktu z żywnością) płachty
nie dopuszczając do kontaktu owoców z ziemią i natychmiast przewożone do młyna
gdzie w niespełna godzinę od zbioru oliwki trafiają do tłoczenia.
HIGH FARMA LUCK - Picual z Veraison
Extra
Virgin Olive Oil z własnej produkcji, Baena DO ekologiczne. Drzewa 20 letnie z
odmiany Picual.
Oliwa
o bardzo wyczuwalnym aromacie i smaku trawy z odrobiną goryczy/pikantności na finiszu.
Barwa jasno żółta z lekkim odcieniem zieleni.
HIGH FARMA LUCK - kupaż NATURAL
Extra
Virgin Olive Oil z własnej produkcji, Baena DO ekologiczne Mieszanka trzech
odmian: Picuda, Hojiblanca, Picual.
Drzewa
ponad 40 letnie, nawet 80 letnie.
Tu
wyczuwalne są już aromaty owocowe, mniej trawiasta, z większą goryczką i
oleistością. Barwa zółta z lekkim odcieniem zieleni.
SZYNKA
SERRANO
Szynka
suszona. Przez 10 dni leży w soli w temperaturze 0 stopni a następnie po
wyjęciu z soli przez minimum 10 miesięcy dojrzewa w odpowiedniej temperaturze i
wilgotności.
Podczas
degustacji Juan Fco. Hernández - Maestro Cortador kroił szynkę tworząc
kompozycje z jej cienkich jak opłatek plastrów.
Łagodna
w smaku, wspaniała w połączeniu z bagietką i oliwą.
Oprócz
szynki można było spróbować innych wyrobów z Torre de Nuñez:
Chorizo –
tradycyjna hiszpańska kiełbasa
Lomo Embuchado – polędwica wieprzowa
i tyle patrzenia na śniadanko wystarczy:-))nie objadać się proszę:-))
OdpowiedzUsuńmmm wyśmienite zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńAch, jak miło przypomnieć sobie to świetne spotkanie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Marysia
dobre oliwki i oliwa w Polsce to skarb!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
to prawda, a dobra oliwa naprawdę jest smaczna:)
Usuń