Na
spotkaniu „Original Flavors, the Mediterranean Essence” prezentowane były również
wina z regionu Ribera del Duero. Najważniejszym szczepem tego regionu jest
czerwone Tempranillo – gruboskóra odmiana posiadająca dużo antocyjanów co ma
wpływ na głęboki kolor. W winach z tego szczepu wyczuwalne są aromaty owoców –
truskawek, czarnej porzeczki, wiśni oraz czekolady i tytoniu.
Region
Ribera del Duero jest jednym z najstarszych regionów winiarskich Hiszpanii, zajmuje
wysoki płaskowyż kastylijskiej północy, na wysokości 800 metrów, gdzie dominuje
klimat kontynentalny –zimne zimy i gorące lata z zimnymi nocami. Upalne dni
sprzyjają dojrzewaniu winogron natomiast zimne noce pomagają zachować im równowagę
kwasową. Przymrozki zdarzają się tu jeszcze w połowie maja i już w połowie
września. Okres wegetacyjny trwa tu krócej niż w sąsiednim rejonie Rioja. Położony jest on w dolinie górnym biegu rzeki
Duero ( Portugalskiej Duoro).
Po
etykiecie możemy zorientować się jak długo wino leżało w beczce – czyli było
starzone. Dojrzewanie wina w beczkach ma za zadanie dostarczenie mu tanin chroniących
je przed utlenieniem, przedłużając mu życie i zmniejszając ryzyko wystąpienia niepożądanych
aromatów.
Głównie
używa się beczek z dębu francuskiego i amerykańskiego. Beczki z dębu
amerykańskiego nadają dużo aromatów, w tym aromat wanilii.
Beczki
z dębu francuskiego nadają większej finezji. Smak jest delikatniejszy i głębszy.
Crianza
– wina dostępne po dwóch latach – jeden rok musi spędzić w beczkach.
Reserva
– wina dostępne po trzech latach dojrzewania, w beczkach minimum jeden rok.
Gran
Reserva – wina dostępne po 5-7 latach, w beczce przynajmniej dwa lata.
Moją uwagę zwróciły wina:
Mielżyński
Wines Spirits Specialities
Corimbo
2010 Bodegas la Horra – 12 miesięcy w beczce – (80%francuskim/20%amerykańskim dębie).
Posmak owocowy z nutą kwiatów.
Corimbo
2009 Bodegas la Horra - 12 miesięcy w beczce – (80%francuskim/20%amerykańskim
dębie).
Dojrzałe
owoce, z wyczuwalną jeżyną, kakao oraz wyczuwalny aromat sosny.
Bardzo
dobrym rocznikiem był 2009 winogrona doskonale dojrzewały pogoda była
optymalna. Wino to zostało nagrodzone złotym medalem Monde Selection w Międzynarodowym
Konkursie Win 2012
Wina.pl – importer roku 2011
Grand PriX Magazynu Wino
Roa Tinto Crianza 2009 - 12 miesięcy w beczce (dąb francuski/amerykański). Dojrzałe aromaty owocowe,
dobrze połączone z aromatem balsamicznym, lasu sosnowego. Delikatne i przyjemne.
Roa
Tinto Crianza Rauda Reserva 2007 - 14 miesięcy w
beczce (dąb francuski 70%/ dąb amerykański 30%). Intensywny zapach dojrzałych
owoców, dżemu. Miękie i jedwabiste.
Musai Tinto de Roa – 15 miesięcy w beczkach dębowych
(dąb francuski i amerykański) kolor ciemna wiśnia. Smaczne i dobrze wyważone.
Nasza
Winnica
Montelaguna – winnica położona na wysokości 900
metrów nad poziomem morza.
Montelaguna Joven 2010 - gładki smak o owocowej
nucie, z dobrze wyważoną kwasowością. Pełny i długotrwały smak.
Montelaguna Crianza 2009 – głęboki, kremowy smak z owocową nutą. Aromat
goździka, toffee, lukrecji…
Montelaguna Seleccion 2009 – 20 miesięcy w beczkach
z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wyczuwalne konfitury z owoców leśnych,
eukaliptus, kakao, lukrecja….
Oprócz degustacji wina można było tu spróbować owoców
morza zamkniętych w puszkach. Mało znane w Polsce ale wspaniałe konserwy z ośmiornic,
małż, sercówek Należy mieć nadzieję że niedługo znajdą się w naszych sklepach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz